Typography

Als je geschoren wordt…

‘Bij die pipo’s zit het bloed aan het plafond…’

Begin met Jan Heideman niet over van die kappers die het scheren ‘er even bijdoen’. Dan wordt ‘ie best wel een beetje boos. Scheren is een vak, een ambacht. Iets dat je pas na heel veel scheerbeurten letterlijk in de vingers krijgt. Type huid, soort haargroei, techniek, de juiste zeep, goed mes… Gezichtsverzorging voor mannen zonder dat het nichterig wordt, zegt hij.

“Dus niet van zo’n tiep met een stoppelbaardje die dan ook nog allerlei potjes heeft met strikjes en beertjes erop. Of juist het tegenovergestelde: dat je een pot krijgt met een of andere bikerbaas erop die met een ketting staat te zwaaien. Nee, iets voor normale mannen. En dat alles in een manier gegoten waarbij het scheren, verzorgen en even lekker weg als beleving centraal staat.” Welkom bij Jan Heideman, meesterbarbier.

Ook iets waar je aan moet wennen als je bij Jan in de barbiersstoel zit: ze zijn best wel uitgesproken daar op nummer 72 in de Haarlemse Spaarnwouderstraat. Maar dat moet ook vindt Jan, want pas als je iemand prikkelt of op scherp zet, weet je pas “wat voor vlees je in de kuip hebt”.

Het is een trucje, afgekeken van Jan’s grote leermeester Pasquale uit Amsterdam. Als je bij deze Italiaanse ambachtsman voor een scheer- of knipbeurt kwam, leek het soms net of je in een surrealistisch toneelstuk was beland. Jan’s pretogen glimmen als hij over Figaro Pasquale Capone vertelt en hyperdepieper als hij is,  struikelt hij over z’n woorden om alles te verduidelijken. Het duizelt je al snel en voor we de weg helemaal kwijtraken, móeten we even terug naar het begin. Want hoe word je als voormalige micromonteur, relatie-, order- en salesmanager, getrouwd, twee kinderen en woonachtig in Breukelen, in vredesnaam meesterbarbier?

“Door mijn hobby”, gaat de 46-jarige Heideman terug in de tijd. “Ik hou me al heel lang met re-enactment bezig. Dat is zeg maar soldaatje spelen in originele kostuums op de plek waar het ooit gebeurde. Dus de ‘Slag bij Waterloo’ nadoen bijvoorbeeld. In die hobby is het leuk als je naast het soldatenvak ook een ambacht uit die tijd in je vingers krijgt. We hadden al een schoenmaker, een kleermaker en een chirurgijn. Er moest ook een barbier komen en dat heb ik opgepakt. Heb wat messen gekocht, zeep gemaakt, kwast in elkaar gedraaid van een paardenstaart en begonnen met scheren. Geloof me maar als ik je zeg dat mijn eerste ’klanten’ het niet leuk vonden.”

Prutsmanager

Oefening baart kunst en het ouderwetse scheren was al snel geen toneelstukje meer. “En dan kom je in het echte leven plotseling zonder werk te zitten, reorganisatie”, herinnert hij zich. “Ik wilde eerst eens even een jaartje niks, hoofd leegmaken. Niet meer negen uur per dag op kantoor je laten koeioneren door een prutsmanager. In het Utrechtse Spoorwegmuseum stond het complete interieur van de oude stationskapper van Dordrecht als decor. Maar er werd niks mee gedaan. Toen heb ik wat mensen daar aangesproken of ík daar dan niet mocht staan om de bezoekers een beetje te vermaken. Dan ben je toch binnen, nietwaar? En wie weet zochten ze wel eens een commercieel iemand… Ach, het was een beetje vooruit denken, netwerken.”

Het was in Utrecht dat Jan bij grote meester Pasquale opviel. Ze hadden hem getipt. Heideman: “Maar hij vond wel dat ik nog veel beter moest leren scheren en hij stuurde me voor drie maanden naar Rome. Bij een vriendje van hem heb ik stage gelopen. Dan ben je slaafje hoor, wc’s schoonmaken, vegen, scheren, baarden verzorgen. En mee naar de kerk!”

Na nog meer stages in Florence en Parijs was Jan er klaar voor. “In die periode heb ik het èchte scheren geleerd. De bedoeling was dat ik Pasquale’s winkel zou overnemen. Maar hij was heel erg ziek en er kwam uiteindelijk niks meer van.”

Hakken er op los

Sinds vijf jaar zit Heideman nu in zijn sfeervolle winkel in de Spaarnwouderstraat. Waar het scheren voorop staat. “We knippen ook hoor. Ik overigens niet, want ik ben geen kapper. En daar zit ‘m vaak het probleem”, vindt de uitgesproken Heideman. “Scheren is een bijzaak voor de meeste kappers. Die doen er maar zo’n drie of vier per week, hakken er als een blind paard op los en als je dan klanten hebt met een moeilijke huid of taaie baard, dan zit het bloed aan het plafond bij dat soort pipo’s. De uren die kappers in hun knippen hebben gestoken heb ik in het scheren gestoken. Iedere dag van de week ben ik er mee bezig. Niet alleen in de zaak, maar ook op heel veel evenementen. Van een tattoobeurs tot de Luxury Fair, van een Burlesque-avond tot aan een Harley Davidson-gathering.”

Het is een komen en gaan in de winkel van Heideman. Niet alleen klanten, maar ook buurtgenoten komen er voor een kopje koffie en een praatje. Een sociale functie, die soms wel eens verkeerd kan uitpakken. “Je doelt op Robert, onze ‘bedrijfsdichter’. Die hebben we een keer binnengehaald voor een kop koffie. Maar die vent stinkt een uur in de wind en als ‘ie dan een kwartiertje binnen is geweest, blijft je winkel nog uren nastinken. Dus hij mag niet meer binnenkomen. Maar dan gooit ‘ie de deur open, roept over de drempel wat hij kwijt wil en vertrekt weer. Schele Pietje, onze ‘bedrijfsmisdadiger’ komt ook af en toe langs om te vertellen waar hij nu weer heeft vastgezeten. Krijgt hij van mij een beetje geld, bij Willie Wortel een jointje. Het is couleur locale. Maar het moet ook weer niet te gek worden, want ik ben geen opvanghuis.”

 

Beroepsgekwetsten

Er gelden simpele huisregels bij Jan Heideman Meesterbarbier zowel voor hemzelf, zijn medewerkers als voor zijn leerlingen, want Jan leidt ook barbiers op. “Niet stelen, niet liegen, geen discriminatie. Maar we zijn hier niet politiek correct, we hebben over alles een mening. En daar kun je het soms niet mee eens zijn. We hebben ook wel klanten die dan weglopen. Het zij zo. Ik doe ook niet aan de flauwekul dat vrouwen niet binnen mogen komen. Dat vind ik een marketingdingetje. Ik ga met de mensen om zoals ik wil dat er met mij omgegaan wordt. Ik word namelijk schijtziek van beroepsgekwetsten, hou eens een keer op met die achterlijke dogma’s. Dus ja, we houden er wel van om mensen even een beetje uit te dagen om ergens over na te denken. Daarom hebben we buiten een regenboogvlag hangen, krijgen we veel commentaar op. Half Haarlem denkt dat ik van de herenliefde ben, maar ik ben getrouwd en heb twee kinderen. En toch is het achterlijk dat mensen daar nog steeds een mening over moeten hebben. Dat zijn van die mensen die een kaartje kopen voor Youp van het Hek en halverwege de voorstelling weglopen en een boze brief naar het theater schrijven dat hij vloekt en scheldt. Dit moet geen hok zijn waar alleen geschoren en geknipt wordt en waar nooit eens iets gebeurt. Kijk, zo’n verhaal van Trump dat ‘ie in een Moskou’s hotel over zich heen laat plassen… Of die Paay… Fantastische  verhalen toch? Hebben wij hier wekenlang plezier van!”

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws