Typography

023 Haarlem Sport - Als HFC met één club in Nederland een prima verstandhouding heeft dan is het wel met AFC. Onze Amsterdamse vrienden komen zondagmiddag op bezoek en dat is altijd een feest van herkenning.

023 Haarlem Sport - Als HFC met één club in Nederland een prima verstandhouding heeft dan is het wel met AFC. Onze Amsterdamse vrienden komen zondagmiddag op bezoek en dat is altijd een feest van herkenning.

De beide besturen onderhouden al meer dan een eeuw uitstekende contacten. Wat te denken van hun klassieke veteranen die HFC nog steeds treft tijdens de enige niet door de KNVB erkende competitie.

Onze eerste teams hebben helaas jaar na jaar niet tegen elkaar kunnen spelen. AFC was en is al decennia lang een top amateurclub. HFC is pas net weer op weg zich te handhaven aan de top. Als ik een pet zou dragen dan nam ik hem af voor AFC. Vanaf 1962 speelt AFC op het hoogste niveau bij de amateurs. Ik heb het verder niet uitgezocht, maar het kan best zijn dat zij daarmee op eenzame hoogte staan. Slechts een klein dipje in de jaren 1999/2001 toen de eerste klasse hen even weghield van de Hoofdklasse. Het mooie rode AFC shirt met de zwarte V ademt nostalgie. Kortom AFC is een indrukwekkend voetbalbolwerk, al kent ook AFC momenteel wat problemen. Hun terrein wordt aan alle kanten volgebouwd. Niet een leuke bungalow maar gebouwen die boven de wolken uittornen. Wat de vreemde speling van de wind dan doet met een voetbal kan niemand nog voorspellen. AFC maakt zich ook vreselijk druk om de grillen van de KNVB. Waarom HFC en AFC op dat punt niet meer samen zijn opgetrokken dat weet ik niet, maar na HFC is het nu AFC dat de oppositionele kar trekt. Met 14 prominente clubs wordt een vuist gemaakt richting de almachtige voetbalbond. HFC behoort nu tot de “bende van elf” die de acties van de andere 14 zeer ondersteunt.

Afgelopen zondag heeft iedereen met een Spanjaardslaanhart kunnen genieten van ons eerste. Wat een lekkere wedstrijd om ze te zien tegen de spelers van “Chelsea light” of te wel Jong Vitesse. Als ik mag kiezen ga ik voor Koen Beeren die ik liever zie dan de Chinese spits van Vitesse. Het verschil tussen een flinke biefstuk of een slap kommetje rijst zag je terug op het veld. Koen doet rare dingen. Het ene moment krijgt Koen de bal niet onder controle, om het volgende moment met een puntertje de doelman te verschalken. Onze Chinese vriend kon (soms) wel een bal beheersen maar lukte het afmaken nou niet bepaald. Dus we gaan voor Koen. Er stond een team met allemaal uitblinkers. Nog belangrijker iedereen vervulde zijn taak uitstekend. Als de mannen van Ted op deze weg verder gaan zijn wij ook in het volgende seizoen gewoon tweededivisionist. Het kreeg in het HD van deze week al aandacht. Het optreden van Nigel Castien en Wessel Boer. Ron en ik hebben Wessel het predicaat man van de wedstrijd gegeven. Ja, het klopt, daarmee deden wij de anderen 10 heel erg tekort. Misschien hadden wij het collectief van zondag 1 tot man van de wedstrijd moeten benoemen.
Met deze twee jonge gasten is Ted Verdonkschot niet te benijden in de keuze van zijn formatie.

Wat ook heel erg opvalt, is dat de spelers van Vitesse op echt gras niet uit de voeten kunnen. Ze zien zelden of nooit gras laat staan dat ze er op voetballen. Voor het maaien van hun achtertuin huren ze een tuinman in, want je moet je riante beloning toch ergens aan uitgeven. Het worden allemaal een soort zaalvoetballers met snelle en korte combinaties. Zolang er maar niet op echt gras gespeeld hoeft te worden. Misschien wat kuiltjes en hobbels in het kunstgras aanleggen om een echt veld na te bootsen. God verhoedde dat HFC ooit kunstgras op het hoofdveld gaat aanleggen. Ik weet dat het bestuur denkt aan meer trainingsmogelijkheden, minder afgelastingen en meer leden. Laat een wedstrijd maar eens lekker niet doorgaan. Het is dan meestal rot weer en komt er geen hond naar onze mannen kijken. Het barpersoneel staat werkloos achter de toog. Of wij zitten te wachten op nog meer leden en nog meer trainers en trainingen, ik heb daar zo mijn eigen gedachten over. De tendens onder de leden is dat HFC 1 gewoon tot in lengte van jaren op natuurgras blijft spelen.

AFC presteerde dit seizoen uitstekend en stond lange tijd in de top van de ranglijst. De laatste tijd zit de opmars een beetje in het slop. Met 6-2 verliezen van Jong Vitesse vervolgens 1-3 verlies tegen FC Lienden en daarvoor 0-1 verlies tegen Katwijk. Dat deed AFC duikelen op de ranglijst naar plek acht. Daarmee staan ze nog altijd zes punten voor op HFC. Als er een moment is dat HFC kan toeslaan dan is het wel aanstaande zondag. AFC krijgt nogal wat tegendoelpunten dus ook daar moet onze aanval hoop uit putten. In Amsterdam werd het na 90 minuten 3-1 voor AFC maar ook toen speelde HFC niet slecht met volop kansen. Er zijn nog 11 potjes te gaan deze voetbaljaargang. De strijd onderin is ongemeen spannend. HFC krijg nog een aantal topclubs waarmee het de degens moet kruisen. Elk puntje dat nu kan worden gepakt maakt het seizoen aan het einde tot een geslaagd seizoen.
Steun onze selectie zondag, ze hebben het nodig. De mannen waarderen jullie aanmoedigingen zeer.

Heel graag zie ik u allen zondagmiddag op HFC.

Eric van Westerloo