Typography

Verder: Carlos Opoku weg bij de Koninklijke HFC

023 Haarlem SportZaterdagmiddag komt Jong Sparta op bezoek bij de Koninklijke HFC. Sparta, de oudste profclub van ons land, komt dan de degens kruisen met de oudste amateurs van Nederland. Op zich is dat al heel bijzonder natuurlijk.

Verder: Carlos Opoku weg bij de Koninklijke HFC

023 Haarlem SportZaterdagmiddag komt Jong Sparta op bezoek bij de Koninklijke HFC. Sparta, de oudste profclub van ons land, komt dan de degens kruisen met de oudste amateurs van Nederland. Op zich is dat al heel bijzonder natuurlijk.

Ver in de vorige eeuw was Sparta al een geduchte tegenstander, al is er van die periode alleen in de jubileumboeken nog iets terug te vinden. Precies 100 jaar geleden, in het seizoen 1916-1917, verloor HFC op 16 april in de uitwedstrijd met 2-1 van Sparta. HFC eindigde dat jaar op de één na onderste plaats. Sparta miste op één puntje na de titel.

Sparta is op 1 april 1888 opgericht. Het was op eerste Paasdag en zeker geen grap. De oprichters zelf waren knapen tussen de 13 en 16 jaar oud. Cricket was de sport waar het allemaal mee begon. Een half jaar later probeerde de jongens iets te doen met een voetbal. De bal is tot op de dag van vandaag niet meer weg te denken uit Het Kasteel in de wijk Spangen. Dat Sparta in 1892 het Amersfoortse FC met 17-0 versloeg staat in de boeken als de grootste overwinning in de Nederlandse competitie. De eerste thuisinterland werd in 1905 gespeeld. U raadt het al, juist op het veld van Sparta. Vanaf 1916 speelt Sparta op Het Kasteel waar het nog altijd haar thuisbasis heeft. HFC speelde toen al aan de Spanjaardslaan. Eigenaar van ons veld, de heer Van der Beek, overleed dat jaar. Het HFC bestuur zag het somber in. De gemeente Heemstede redde door het terrein aan te kopen zodat HFC daar konden blijven spelen.

Jong Sparta doet het in de uitwedstrijden niet zo goed. Van de 14 uitwedstrijden die zij dit seizoen speelden werden er drie gewonnen, werd er 5 maal gelijkgespeeld en zes keer verloren. Op de ranglijst staat Jong Sparta op plaats 7 met 42 punten. HFC staat 13e met acht punten minder. HFC is in het voordeel omdat hier nog steeds op gewoon natuurgras wordt gespeeld. En dat doen de mannen van Jong Sparta vrijwel nooit. Onder leiding van coach Ole Tobiassen handhaaft Jong Sparta zich prima in de divisie. Ook volgend jaar zullen zij daar wel weer spelen, tenzij de KNVB weer iets nieuws verzint. HFC kan zaterdag AFC voorbijgaan op de ranglijst. Bij een overwinning kan HFC zelfs TEC en FC Lienden passeren. Coach Tobiassen is met zijn mannen aan een prachtige serie wedstrijden bezig. Katwijk, Barendrecht, De Treffers, Jong Twente en AFC werden achtereenvolgens opgerold. Kan HFC deze serie doorbreken? We weten het aan het einde van de zaterdagmiddag.

Eric van Westerloo

Carlos Opoku weg bij de Koninklijke HFC

De kogel is door de kerk. Carlos Opoku, topscorer bij de Koninklijke HFC, is door de vorig jaar bij vertrekkende trainer Pieter Mulders (nu trainer bij Rijnsburgse Boys, overgehaald het volgend seizoen aldaar te komen spelen. Mulders haalde eerder een aantal HFC-spelers over om elders te gaan voetballen. HFC was daar behoorlijk ontstemd over. Inmiddels heeft Mulders al 4 selectiespelers opgevist bij HFC.
Opoku gaat een divisie lager spelen dan de 2e divisie bij HFC; niet bepaald een sportieve verbetering. Het salaris geeft kennelijk de doorslag om lager te willen spelen. Carlos, blijkt in november al zijn jawoord te hebben gegeven in een periode dat Rijnsburgse Boys er verdedigend niet goed uitzag. Geld speelt ook een rol bij het besturen van onze club.