Typography

023 Heemstede Politiek - De gemeente Heemstede is er na een paar jaar nog altijd niet in geslaagd een goed functionerend pontje te vinden voor het in park Meermond en ter hoogte van de Cruquiushaven oversteken van de ene oever naar de andere.

023 Heemstede Politiek - De gemeente Heemstede is er na een paar jaar nog altijd niet in geslaagd een goed functionerend pontje te vinden voor het in park Meermond en ter hoogte van de Cruquiushaven oversteken van de ene oever naar de andere.

Al de nodige seizoen is het pontje uit de vaart en zijn gemeentefunctionarissen druk op zoek naar een alternatief voor het pontje dat slecht functioneerde. Voor het vinden van een goed alternatief was een extern onderzoek schijnbaar noodzakelijk en werd er zonder blikken of blozen een kleine € 30.000 aan onderzoeksgeld c.q. gemeenschapsgeld uitgegeven. De conclusie kwam overeen met de conclusie die vóór het onderzoek al vrijwel vaststond: er moet een brug komen. Kosten: een dikke € 200.000 terwijl voor aanzienlijk minder geld wel degelijk een goed werkend pontje kan worden aangeschaft. 

De bewoners van de Cruquiushaven zijn bepaald niet geporteerd van de handelwijze van enkele Heemsteedse overheidsfunctionarissen. Zij staken hun mening dat de gemeente hun huiswerk niet goed heeft gedaan, niet onder stoelen of banken tijdens een gesprek dat in maart tussen hen en wethouder mevrouw Hooij plaatsvond. De wethouder maakte gewag van de noodzaak van een vaste oeververbinding als ‘trekker voor toeristen’. Hoe verzin je het! Wat trekt toeristen immers eerder in een recreatieve omgeving: een brug of een degelijk zelf te bedienen pontje.

Heel waterrijk Nederland ligt vol met gedegen pontjes, maar voor deze kleine oversteek (ca 30 meter) kan men schijnbaar geen oplossing vinden en dus pleitte de gemeente gemakshalve voor aanleg van een brug.

Na het gesprek in maart vernamen de bewoners verder niets meer van de gemeente. Men was derhalve verbolgen, verbijsterd en kwaad dat in de kranten werd vermeld dat de gemeente, zonder enige verdere ruggespraak met de bewoners, had besloten een brug te bouwen; een kolos dat geheel niet past in een recreatieve omgeving. Een van de redenen om het pontje uit de vaart te halen, is zg. de slibvorming die ontstaat door zware scheepvaart. Nu varen er echter al tijden geen grote schepen meer in het Spaarne, dus dat kan het probleem niet zijn.

 

Onlangs kwam de Commissie Ruimte bijeen om de brug vs pont te bespreken. Vertegenwoordigers van Groen Links wilden tekst en uitleg en kwamen, voorafgaand aan deze vergadering, zelf polshoogte nemen. Net als de bewoners constateerden zij dat het aanleggen van een brug een bijzonder storend element is in een park met een specifiek recreatief karakter. De brug komt bovendien vrijwel in de achtertuin te liggen van met name de bewoners aan het eind van de Cruquiushaven die vrezen voor een nog grotere overlast dan ten tijde van het werkende pontje. Daar er bovendien geen handhaving is in het park, zal de overlast met een brug alleen maar toenemen. 

Alle bezwaren werden besproken in de commissie waarin ook een van de bewoners spreektijd kreeg om de beletselen nog eens extra te onderstrepen. Mevrouw Hooij werd door alle partijen (met uitzondering van D66 die zich net als de wethouder kan vinden in een brug) het vuur aan de schenen gelegd; niet alleen vanwege alle bezwaren maar ook nog vanwege het zo maar even uitgeven van ca € 200.000 aan gemeenschapsgeld terwijl voor aanzienlijk minder geld een degelijk pontje kan worden aangeschaft.

Wat vrijwel nooit gebeurt is dat de coalitiepartijen zich tegen de wethouder keren. Dat was nu wel degelijk het geval. Mevrouw Hooij werd vriendelijk edoch dringend verzocht haar huiswerk opnieuw te doen en er voor te zorgen dat er een goed werkend pontje komt in park Meermond, het park met een recreatief karakter. De wethouder kon hier verder niets tegen inbrengen en kon niets anders doen dan haar voorstel terugnemen.

Wat een geluk dat Heemstede politieke partijen heeft die waken over ons gemeenschapsgeld en die niet zo maar even akkoord gaan met dure en overbodige investeringen.

Jos de Jong