Typography

023 Haarlem Economie - Op maandagavond 22 januari 2018 vindt in de Pletterij de Tegenlicht Meet Up plaats onder de titel De Donuteconomie: ideaalbeeld of illusie?. Aanleiding is de Tegenlicht uitzending van 27 november 2017 over het boek De Donuteconomie van Kate Raworth. Gasten zijn de hoogleraren Arjo Klamer en Matthijs van Veelen.

De Tegenlicht uitzending van de VPRO van 26 november 2017 was gewijd aan de bestseller De Donut Economie van Kate Raworth. Kate Raworth, econoom aan de Universiteit van Oxford betoogt hierin dat de aarde alleen gered kan worden met een nieuwe economie, waarbinnen de welvaart eerlijk verdeeld wordt. Deze economie voor de 21e eeuw is circulair en heeft een eindige groei.

In de Tegenlicht Meet Up vragen wij ons af of haar verhaal realistisch is en hoe je mensen bereid krijgt de consequenties van een beperkte groei en een andere verdeling van de welvaart te accepteren? Is haar aanval op het huidige economische denken terecht of schetst zij een karikatuur van een economische wetenschap die volgens haar alleen gericht zou zijn op de groei van het bruto binnenlands product? Arjo Klamer en Matthijs van Veelen gaan hierover met elkaar en met de zaal in debat.

 

Arjo Klamer, hoogleraar Economie van de Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam staat voor een economie die gericht is op de ontwikkeling van kwaliteiten in plaats de toename van kwantiteiten. Matthijs van Veelen, hoogleraar Evolutie en Gedrag aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt de evolutie van altruïsme en moraliteit. Hij gebruikt daarbij evolutionaire speltheorie, het ‘blinde’ broertje van de klassieke speltheorie zoals we die kennen uit de economische wetenschap.

Het debat wordt gemodereerd door Jan van Eeden, oud-bestuurder en voormalig wethouder in Den Helder. De debatavond begint om 20.00 uur

De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem. De toegang is gratis,  een vrijwillige bijdrage is welkom. Reserveren via www.pletterij.nl.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

13 december 2018

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen