Typography

Deel 3: Django’s Bikeshop

Beneden, in een hoekje van het pand, hangen hippe racefietsen aan het plafond, vind je toffe helmen voor je kroost en zie je Django sleutelend aan een fiets. Tijdens zijn bijbaan in de vorige speelgoedwinkel, waarin tevens een fietsenmaker huisde, ontdekte hij dat sleutelen aan fietsen ‘gewoon hartstikke tof’ is, en zo groeide zijn plan om daar zelf iets mee te doen.

Django draait hier al ruim zes jaar zijn eigen fietsenwinkel; zijn technische kennis, zijn creativiteit en servicegerichte aanpak komen hier prima tot uiting.

Je hebt hier bijzondere fietsen, wat zie ik hier precies?

Django: “Het meeste wat je hier ziet staan zijn ‘fixies’, vaak omgebouwde racefietsen. Je neemt een oude racefiets en stript alles wat stuk kan gaan: versnellingen eraf, remmen, een ander stuurtje... Hierdoor houd je een hele lichte, snelle fiets over die ideaal is om mee door de stad te crossen. Je hebt dan iets dat eigenlijk niet stuk kan èn dat heel snel is. Ik hou erg van de wat snellere stadsfietsen, maar verkoop ook adventure-bikes. Naast het ombouwen van fietsen (projecten die ik ook samen met een klant kan doen), kun je hier ook terecht voor een ‘gewone’ lekke band.”

 

‘Fixies’ dus, hoe ben je daarmee in aanraking gekomen?

“Voordat ik de winkel had, zag ik in Kopenhagen allemaal snelle fietsen met twee tandwielen, zonder remmen. Ik vroeg er iemand ter plekke naar en zo leerde ik dat het eigenlijk baanfietsen zijn en niet direct bedoeld voor de stad. Maar als je goed weet hoe het werkt kun je er in het snelle verkeer alle kanten mee op. In New York hebben ze dit als eerste ontdekt: hier zag je sporters die op baanfietsen trainden en hun geld verdienden als fietskoerier. Vanwege geldgebrek gebruiken ze hun baanfiets voor het koerieren; zo waaide de trend van deze fiets over naar de rest van de wereld.”

 

Als jonge ondernemer je eigen fietsenwinkel opzetten, hoe heb je dat aangepakt?

“Vanuit het werken in de speelgoedwinkel ben ik mijn eigen plan langzaam uit gaan voeren. Ik vond dat ik weinig te verliezen had en durfde het aan. Met mijn laatste geld heb ik toen een KvK-nummer gekocht en op consignatiebasis vijf fietsen bij een leverancier. Met iedere verkochte fiets kon ik weer wat uitbreiden en een eigen voorraadje kweken, dus echt helemaal vanuit het niets. Ik ben geleidelijk gegroeid en heb nooit grote investeringen gedaan. Alles wat ik verdiende stopte ik terug in de winkel. Tja, en daarom heb ik nu een aardige voorraad en flink wat onderdelen te koop.”

Het klinkt een beetje als een jongensdroom!

“Het is ontzettend leuk om te doen. Ik ben veel met projecten bezig, fietsen ombouwen, opbouwen of een opknapbeurt geven. Soms doe ik dat ook samen met mijn klanten wanneer zij bijvoorbeeld de tijd of technische vaardigheden missen. Ik probeer hen te begeleiden, met ze mee te denken in wat ze zoeken en willen van een fiets. Natuurlijk is iedereen hier ook welkom voor een praatje of gewoon voor de gezelligheid; dat sociale aspect vind ik erg belangrijk. We hebben hier met elkaar echt een ‘community’-gevoel opgebouwd. Zo rijd ik bijvoorbeeld op woensdagavond altijd een rondje met de groep ‘Haarlem Fixed Gear’ en doen we achteraf een drankje. Het merendeel van deze groep is ook klant. Als winkel werk ik verder mee aan de organisatie van het ‘Haarlems Wieler Weekend’.

Je hoort het: de winkel is echt meer dan alleen mijn werk, het is een levensstijl, eentje die me heel goed bevalt.”

Wendy Cremer
Foto's Onno van Middelkoop

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

20 juli 2019

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen