Typography

023 Zandvoort Economie - Het college van Zandvoort wil met ingang van 1 januari 2019 plannen maken voor een nieuw in te voeren beleid voor de grote toeristische verhuur van woningen.  Vooral Airbnb is hierbij een doorn in het oog van de Zandvoortse bestuurders die een maximum willen invoeren van 60 dagen per jaar en dan ook nog onder strikte regels.

Het staat buiten kijf dat toerisme belangrijk is voor de Zandvoortse economie. Zandvoorters pakken hierbij graag hun graantje mee en verhuren de eigen woning aan hen die graag aan zee willen vertoeven. Als de hoofdbewoner zelf bewoner is van zijn huis, dan wordt een bed-en-breakfast aan huis gedurende het hele jaar getolereerd; is hij geen hoofdbewoner, dan wordt 60 dagen het maximum. Uitzonderingen betreffen woningen boven winkels en uiteraard de horeca; deze woningen mogen 120 dagen per jaar worden verhuurd.


Woonkans eigen bewoners dalend
De gemeente wil dit besluit nemen vanwege de toename geur-, parkeer- en geluidsoverlast. Men meent dat de leefbaarheid in de woonwijken hierdoor extra onder druk is gekomen. Beleggers kopen woningen om deze alleen toeristisch te verhuren en niet zelf te bewonen. De woningprijzen nemen hierdoor sterk toe waardoor deze onbetaalbaar worden voor Zandvoorters zelf. Woningen worden tevens onttrokken aan de markt; starters komen op deze manier helemáál niet aan de bak. De gemeente meent dat hier paal en perk aan moet worden gesteld en wil daarom het verhuurbeleid herzien.

Inspreekmogelijkheid
Op 6 november a.s. wordt het collegevoorstel behandeld in de commissievergadering  en in de raadsvergadering van 20 november.
Indien u een woordje over dit onderwerp wilt doen, kunt u zich aanmelden bij de griffier van Zandvoort via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jos de Jong

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

21 januari 2019

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Mediamarkt

Yarden

coolblue

Greenchoice

Aanbevolen artikelen