Typography

Gratis ondernemerstrainingen in Noord-Holland onderdeel van landelijke cybercrime campagne

Vorig artikel

023 Haarlem Economie  - Het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland (RPCNH) organiseert op dinsdag 2 juli een gratis interactieve cybercrime-training voor MKB-ondernemers in het Seinwezen in Haarlem. En dat is niet zonder reden. Deze masterclass is onderdeel van de landelijke campagne ‘Eerst Checken, dan klikken!’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid die eind mei werd afgetrapt.

Cybercriminaliteit wordt een steeds groter probleem en ondernemers zijn in toenemende mate de dupe. De doelstelling is het beïnvloeden van de mindset. Deelnemers krijgen handvatten om cybercrime te voorkomen, gedragsverandering bij werknemers te stimuleren en gevolgschade te beperken.

Bewust met hackers aan tafel

Het programma van de masterclass, dat is samengesteld met cyber security experts, de politie, gemeente Haarlem en lokale ondernemersverenigingen, start op dinsdag 2 juli om 18:00 uur in het Seinwezen in Haarlem en duurt tot ongeveer 20:00 uur met aansluitend een borrel. Het is de eerste masterclass van een reeks die komende maanden in Noord-Holland wordt georganiseerd. Een ethical hacker confronteert, deelt ervaringen van en met gedupeerde ondernemers en geeft praktische tips en trics aan de deelnemers. We geven inzicht in het gedachtengoed, de motieven en de methodieken van de moderne cybercrimineel en dan blijken bestaande voorzorgsmaatregelen lang niet altijd de juiste’, benadrukt Projectleider Cybercrime en ondernemer Bernard Klaassen. ‘We denken als ondernemers goede oplossingen te hebben, maar de techniek heeft ons vaak al ingehaald.’

 

‘De snelheid waarmee cybercrime zich ontwikkelt, is niet bij te benen. Het is een miljardenbusiness en die is niet meer te stoppen vanwege lucratieve businessmodellen die zijn ontwikkeld rondom ransomware. Ondernemingen worden met een druk op de knop volledig lam gelegd, zoals Asco Industries vorige week nog. En het begint met menselijk falen; slechte wachtwoorden, een ondoordachte klik op een vage link of onvoldoende controle op de veiligheid. Daarom focussen we in de trainingen op het veranderen van gedrag van ondernemers zelf, maar vooral ook van hun medewerkers’, meldt Klaassen. Deelnemers ontvangen na afloop dan ook de praktische “Toolbox Cybercrime” waarmee ze direct verbeteringen kunnen doorvoeren en eenvoudiger aangifte kunnen doen. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich online inschrijven op de website van www.rpcnh.nl.

Overheden, politie én ondernemers werken samen

Als onderdeel van de landelijke cybercrime-campagne ‘Eerst Checken, dan klikken!’ werd ook de MKB Phishing-Test ontwikkeld. Werknemers van MKB-organisaties worden in nauwe samenwerking met de aangemelde bedrijven in het geheim onderworpen aan een test om veiligheid en cyber-weerbaarheid van de organisatie in kaart te brengen en te verbeteren. ‘Uit de enquetes die afgelopen week bij ondernemers in Haarlem werden afgenomen en de gesprekken met werknemers op de vloer, blijkt wel dat veel bedrijven geen protocollen hebben op het gebied van cybercrime’, benoemt Klaassen. ‘In de praktijk zijn weinig werknemers op de hoogte van de do’s en don’ts en vult iedereen “cyberveiligheid” op zijn of haar manier in. Dat dit een groot risico is hoeven we niet uit te leggen. Wees bewust van de gevaren en bereid je organisatie en team goed, dat voorkomt een hoop ellende.’

De gemeente Haarlem onderkent de risico’s van cybercriminaliteit. Burgemeester Jos Wienen: “Steeds meer Haarlemse ondernemingen worden getroffen door cybercriminaliteit. Haarlem gaat daarom actief aan de slag met ondernemers, zodat zij zich beter kunnen beschermen tegen cybercrime”.

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws