Typography

023Heemstede Duurzaamheid - Woensdag 9 oktober gaven HeemSteeds Duurzamer, De Oesterzwammerij en de Hartekamp Groep elkaar het ‘jawoord’ op een verdere verkenning van samenwerking op een uniek en circulair traject, waarbij alle maatschappelijke trends hand in hand gaan: HeemSteeds Gezwam.

Geboorte van HeemSteeds Gezwam 2018
HeemSteeds Gezwam ontstond een jaar geleden tijdens het Duurzame Ondernemersontbijt, georganiseerd door de gemeente Heemstede voor duurzame ondernemers. Hugo Holscher, voorzitter van HeemSteeds Duurzamer, de lokale coöperatie, dat een vliegende start wil geven aan dit project licht toe: ‘Het idee is: Zamel lokaal koffiedik in, gebruik dat als grondstof voor de kweek van oesterzwammen, verkoop die oesterzwammen weer in Heemstede en verwerk het koffiedik uiteindelijk tot verbeterde compost. Een duidelijke win-win op alle maatschappelijk trends, want je draagt bij aan de circulaire economie (geen afval meer), je verbindt mensen via eten en drinken, oesterzwammen spelen een grote rol in de eiwittransitie en als we met Hartekamp Groep verder gaan geven we de cliënten een zichtbare plek in het geheel.’  

Van pilot naar een volgende fase: HeemSteeds Gezwam
Boegbeeld van HeemSteeds Gezwam is ondernemer en eigenaar van Kaldi koffie & thee, Peter Houssart: ‘Alleen al de pilot die we afgelopen jaar zijn gestart leverde zoveel positieve reacties: van klanten in mijn winkel, andere ondernemers tot en met interesse vanuit Kaldi en onze eigen koffieketen’. Peter haakte al snel partners aan in de pilot, zoals hockeyclub Alliance, de gemeentewerf, De Heerlijkheid en de Pastabox. Met een financiele toekenning vanuit het Meerlandenfonds zijn eerste stappen gezet, zoals het ontwerp van een logo. De verwachting is dat de (zakelijke) groep ‘koffiedik-donateurs’ snel zal groeien, ‘want het verhaal klopt zo mooi’, aldus Houssart. Die groei vertaalt zich onder meer in het huidige contact met de Hartekamp Groep.

Zien is geloven: bezoek aan oesterzwammerij geeft inspiratie
De bijeenkomst op woensdag 9 oktober bestond uit overleg en een bezoek aan de tijdelijke locatie in Bloemendaal van ‘De Oesterzwammerij’, een oesterzwamkwekerij van Haarlemmer Erik Boele-De Zeeuw. Manager Zorg van de Hartkamp Groep Marina Kooreman legt uit: ‘Het bezoek gaf inzicht in de handelingen die nodig zijn om uiteindelijk een oesterzwam te oogsten. Die handelingen kunnen we mogelijk vertalen naar de dagbesteding van onze cliënten.’  En er werden niet alleen kansen in het kweekproces gezien. ‘Zo zijn er ook opties die we kunnen verkennen in de logistiek’, aldus Kooreman.

Uiteindelijke droom: kweken op eigen locatie
Na de inspirerende uitleg van kweker Erik Boele-De Zeeuw zien de vijf aanwezige afgevaardigden van de Hartekamp Groep voldoende kansen. ‘Maar hoe mooi zou het zijn als straks de kweek hier in Heemstede op grond van de Hartekamp Groep plaatsvindt?’ Die vraag stelt Tika Marantika, managementondersteuner bij Hartekamp en altijd zoekende naar nieuwe manieren van dagbesteding. Naast de droom wil Marantika ook gewoon aan de slag: ‘je moet in beweging blijven, zo kom je vooruit en leer je gaandeweg wat wel of niet werkt voor alle betrokkenen’.

categorieën

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Cruquius Economie, duurzaamheid, educatie - Twaalf statushouders gaan een opleiding tot kapper afronden. Zij lopen nu stage en doen daarna examen voor een certificaat.

Lees meer...

(door Eva van der Heijden)

Lees meer...

023 Haarlem Kunst & Cultuur – De corona-ellende laat diepe sporen na en het ziet ernaar uit dat die ook nog niet ten einde is. Iedereen heeft daar last van en natuurlijk ook al die musici en organisaties die voor de mensheid leuke dingen willen doen. Omdat veel mensen besluiten niet op vakantie te gaan, organiseert de Haarlemse Sociëteit Vereeniging een aantal concerten speciaal voor de thuisblijvers.

Lees meer...

Houten kop en wieken op 6 november naar werkplaats Oterleek

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Sport - Na een moeilijke paar maanden krabbelt de maatschappij weer op. Ik hoop oprecht dat u bespaart bent gebleven van ongelukken als gevolg van het virus en dat u zowel zakelijk als privé in goede gezondheid het leven verder kunt vervolgen.

Lees meer...

023 Lifestyle en Gezondheid – We weten het allemaal, water drinken is gezond! Om die reden heeft Haarlem maar liefst 11 watertappunten , waar je gratis je flesje of bidon kunt vullen.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws