Typography

023 Haarlem Duurzaamheid/Maatschappij/Economie - Ruim 275 bewoners uit het Ramplaankwartier lieten zich onlangs in de gymzaal van de Beatrixschool nader informeren over het project ‘Zonnewarmtenet Ramplaankwartier’, een plan dat de gemeente, de bewoners en de TU-Delft in dit deel van Haarlem voorstaan voor een duurzaam en lokaal warmtesysteem (zonnewarmtenet) zonder gebruikmaking van gas.

“De warmte van de zon in de zomer wordt opgeslagen onder de grond en wordt in de winter gebruikt om de huizen te verwarmen. Met een wijk-warmtenet komt het opgeslagen warme water bij de woningen terecht. De huizen moeten geïsoleerd zijn, dat is soms nog best lastig hoe je dat moet doen, maar daarvoor hebben we straatcoaches die tip geven hoe je haalbaar en betaalbaar kunt isoleren”, aldus projectleider Eelco Fortuijn.


Zonnestroomdak/gasvrije plannen
Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid vult aan: “Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. De gemeente helpt in het zoeken van de beste oplossingen per wijk en betrekt hier uiteraard de bewoners bij. SpaarGas is een uniek voorbeeld; het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente èn van de wijk. Halverwege 2020 kiest de gemeenteraad wijken die als eerste worden geholpen met gasvrije plannen. Het eerste collectieve zonnestroomdak kan gelegd worden op de Fablohal”. 


Isolatie tips

Om goed aan te sluiten op het lokale warmtesysteem, moeten woningen goed geïsoleerd zijn (spuwmuur, dubbel glas, vloer- en dakisolatie). Bij veel woningen in het Ramplaankwartier is dat reeds het geval; veel huizen hebben zonnepanelen of bewoners overwegen duurzame maatregelen. Natuurlijk is isoleren goed voor het energieverbruik en je portemonnaie. Bovendien is gasvrij wonen ook comfortabeler.

De bewoners zijn geporteerd van de presentatie geven steun aan de verdere ontwikkeling door het SpaarGas-team, een samenwerking tussen wijkbewoners en de gemeente Haarlem. Op basis van diverse gesprekken en presentaties opteert het overgrote deel van het Ramplaankwartier om later dit jaar door de gemeente te worden gekozen om te worden gekozen als eerste startwijk van dit ambitieuze zonnewarmtesysteem.


Meer informatie
Wilt u meer weten over dit unieke systeem, raadpleeg dan het systeem https://ramplaankwartier.nl/

categorieën

023 Hoofddorp Economie & Duurzaamheid - PR-specialist Jennifer Delano (DelanoPR) en growth hacker Sharon van Sprang organiseren op 27 augustus 2020 in Hoofddorp hun eerste gezamenlijke masterclass.

Lees meer...

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Heemstede/Bennebroek Cultuur - Het nieuwste nummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is onlangs verschenen.

Lees meer...

023 Overveen Cultuur & Uitgaan - Omdat de 4e editie van klassiek festival Klaterklanken vanwege het Coronavirus is afgelast hebben de samenstellers van het festival een podcast en videoroute gemaakt met de musici en ensembles die zouden deelnemen aan het festival.

Lees meer...

Luigi Prins scoort opnieuw ‘historisch’ zilver bij internationale FIABCI Awards

Lees meer...

Foto: Renata Jansen Fotografie

Lees meer...

023 Haarlem Gezondheid - Is de diagnose dementie vastgesteld bij uw vader, moeder of partner? Dan zal bij uw naaste na verloop van tijd de behoefte aan hulp en ondersteuning toenemen. Zeker wanneer hij of zij het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Herkent u als mantelzorger deze situatie? Wellicht kan de particuliere zorg van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen dan de uitkomst bieden. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft meerdere voordelen. Hieronder leest u welke dit precies zijn.

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws