Typography

023 Heemstede Economie Duurzaamheid - Op zaterdag 11 mei wordt tijdens de Van Streek markt bij De Dinkelhoeve aan de Herenweg 61 de eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam gepresenteerd. Deze oesterzwammen zijn gekweekt op koffiedik ingezameld bij Heemsteedse ondernemers en organisaties.

Met dit initiatief maakt HeemSteeds Gezwam werk van de circulaire economie. U bent van harte welkom om 12.00 uur bij de officiële start en eerste verkoop. We hebben ook wethouder Nicole Mulder uitnodigd vanuit gemeente Heemstede. 

Peter Houssart van Kaldi Koffie Heemstede is zeer nauw betrokken bij het project. “Enerzijds natuurlijk omdat ik zelf koffie verkoop, maar ook omdat dit een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen ondernemers en de gemeente op duurzaamheid”, aldus Houssart’. Het koffiedik dat wordt ingezameld bij de betrokken ondernemers en organisaties wordt door Marleen Sijpestein van Containing Mushrooms in Hoofddorp opgekweekt tot compost. Op deze compost teelt Marleen op duurzame wijze oesterzwammen.

“De eerste oogst is een feit. Nu werken alle betrokken partijen aan zaken als een structurele aanvoer van koffiedik, efficiënte logistiek en afspraken rondom afzet van de oesterzwammen. Dat is nog best een klus”, aldus Houssart. Het verzamelen van het koffiedik is al een win-situatie op zich: normaal gesproken belandt het koffiedik veelal in de afvalbak. Nu wordt het verwerkt tot compost voor de kweek van oesterzwammen en wordt het uiteindelijk door Marleen naar Meerlanden gebracht voor in de biovergister.  

 

Op zaterdag 11 mei vindt de streekmarkt plaats van Van Streek, een coöperatie die ook onder de paraplu van HeemSteeds Duurzamer zeer actief is in Heemstede. De eerste oogst oesterzwammen van HeemSteeds Gezwam vindt plaats om 12 uur. Bezoekers worden getrakteerd op koffie van Kaldi en krijgen kookinspiratie door een heerlijk kopje oesterzwammensoep van Robert Hannema, chef bij hockeyclub Alliance. De streekmarkt zelf begint ook om 12 uur en aansluitend op de streekmarkt vindt er een borrel plaats van HeemSteeds Duurzamer van 15.30 - 17.30 uur.

HeemSteeds Gezwam is ontstaan tijdens een ondernemersontbijt in 2018 en ontwikkelt zich nu verder met een kleine schenking vanuit het Meerlandenfonds van afvalverwerker Meerlanden onder de paraplu van lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer. Andere betrokken ondernemers en organisaties zijn De Heerlijkheid, Pasta Box, hockeyclub Alliance en de gemeentewerf. 

Karen Verduijn, initiatiefnemer Van Streek en bestuurslid HeemSteeds Duurzamer: “Wij nodigen iedereen die een duurzaam Heemstede een warm hart toedraagt van harte uit op de markt en op de borrel. Bezoek de markt, geniet van de verrassende lokale producten en kom met ons het glas heffen op de lente, de zomer, de mooie projecten van HeemSteeds Duurzamer en een duurzame toekomst”.

Voor meer informatie, raadpleeg www.facebook.com/heemsteedsduurzamer of neem contact op met Peter Houssart, Kaldi Koffie en aanspreekpunt HeemSteeds Gezwam via 023 201 0214 of met Karen Verduijn, Van Streek en HeemSteeds Duurzamer via 023 528 3316. 

Peter Houssart en Hanneke Lankveld 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

20 juni 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

coolblue

Greenchoice

Yarden

Aanbevolen artikelen