Typography

Argumenten van voor - en tegenstanders
023 Heemstede Politiek - Op 30 oktober 2010 werden de eerste initiatieven besproken voor het bouwen van een nieuwe full-service Vomar midden in het centrum van Heemstede.

De plannen staan na zeven jaar in de startblokken. Als locatie heeft men gekozen voor de Binnenweg 70 t/m 86 en het daarachter gelegen parkeer- en bedrijventerrein. De plannen voor de bouw stuiten echter op grote bezwaren van omwonenden die vrezen voor overlast in de ruimste zin van het woord. Het verzet tegen de bouw neemt grootse vormen aan. Onlangs startten daarom verontruste Heemstedenaren een petitie die op www.heemstedezegtnee.nl van handtekeningen kan worden voorzien.

Niet iedereen is blij als op 22 mei jl. Trottoir Participaties B.V. (Hoorne Vastgoed) een verzoek indient tot wijziging van het bestemmingsplan ‘Centrum en omgeving’ om de bouw van de supermarkt (1800 m2 bruto vloeroppervlak) met 10 appartementen, ca. 125 m² winkelruimte en een parkeergarage voor ca. 115 parkeerplaatsen mogelijk te maken.

Voorstanders VVD, CDA en D66
Weliswaar keuren de VVD, het CDA en D66 de plannen goed omdat zorgvuldig aan alle voorwaarden is voldaan. Het college heeft zorgvuldig overlegd met de projectontwikkelaar, de omwonenden, de winkeliers en andere belanghebbenden. Er is hard gewerkt aan draagvlak en de omwonenden hebben op veel punten hun zin gekregen.
Volgens de partijen bevestigen onderzoeken telkens weer dat een goede invulling van de food-functie essentieel is voor de levensvatbaarheid van het centrum. Een goed  dagelijks aanbod is een basisvoorwaarde en de boodschappenfunctie is misschien wel de belangrijkste economische drager.
Er komen bovendien extra woningen waaraan Heemstede veel behoefte heeft. Verder komen er 115 parkeerplekken in de parkeergarage en de binnenplaats waardoor verkeer op de Binnenweg kan worden ontzien. De uitbreiding van de Vomar past volgens de 3 partijen bij de onlangs aangenomen winkelvisie. Daarom heeft ook de winkeliersvereniging WCH zich uitgesproken voor de Vomar-plannen. 


Tegenstanders HBB, PvdA en Groen Links
Democratie met voor- en tegenstanders
Het HBB, de PvdA en Groen Links zijn echter vanaf het begin af aan faliekant tegen deze vestiging. Onderzoek wijst bovendien óók nog eens uit dat maar liefst 75% van de huidige winkeliers en 65% van het winkelend publiek grote tegenstanders zijn van een nieuwe Vomar. Dat zijn cijfers die er niet om liegen en waar een democratisch ingestelde gemeente rekening mee dient te houden. De letter ‘D’ staat immers voor ‘democratie’ en die vind je ook terug in ‘het merk’ van de VVD, het CDA en D66. De tegenstanders twijfelen in dit geval aan de inhoud van de letter ‘D’.    

Omwonenden van de Binnenweg vrezen toename van problemen voor wandelaars en fietsers, voor geluids- en verkeersoverlast, voorzien problemen rondom de veiligheid, verkeersopstoppingen, luchtvervuiling, verschraling speciaalzaken. Bovendien ís er al een Vomar en als die verdwijnt kan dat een verdere leegstand van de noordelijke Binnenweg teweeg brengen. Verder meent men dat het dorpse karakter van Heemstede nóg meer  wordt aangetast. Tot slot achten tegenstanders bewezen dat er geen draagvlak is voor een nieuwe Vomar-supermarkt. Desondanks echter trachten de drie democratische partijen dit plan ‘er tóch door te drukken’ terwijl veel inwoners een nieuwe Vomar een onverteerbare gang van zaken vinden.

Petitie

De initiatiefnemers roepen daarom inwoners en winkeliers van Heemstede op om, als zij óók tegen de bouw van een nieuwe Vomar in het centrum van Heemstede zijn, de petitie www.heemstedezegtnee.nl te tekenen. Een dikke 600 Heemstedenaren hebben inmiddels de petitie ondertekend; de organisatoren verwachten dat nog vele handtekeningen vóór 30 november zullen volgen. Op die dag namelijk wordt, tijdens de raadsvergadering, de petitie aangeboden aan alle fractie- en raadsleden. De petitie zal, zeker gezien ons democratisch bestel, worden meegenomen in de besluitvorming en zal van essentieel belang worden voor de keuze ‘voortgang of prullenbak’ van dit project.

Jos de Jong

023 Haarlem en verre omgeving - Als schoonmaakbedrijf zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving - In Haarlem, met haar charmante historische gebouwen en schilderachtige grachten, is het opsporen van lekken een taak die je best overlaat aan een professionele lekdetectie specialist uit Haarlem.

Lees meer...

Zoekt u een zakelijke lening voor uw MKB-onderneming? Ontdek dan de opties voor een zakelijke lening. Is deze lening om uw voorraad te vergroten? Of uw digitale aanwezigheid te versterken? Of om op een andere wijze te expanderen? Bij MKB Krediet Nederland kunt u al een zakelijke lening krijgen vanaf € 25.000. Het aanvragen van deze zakelijke lening verloopt gemakkelijk online via de website van MKB Krediet Nederland.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving - De Haarlemse Menno is een heuse Youtube ster met bijna 40 miljoen views inmiddels.  Menno heeft jarenlang als wiskunde docent gewerkt op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, natuur - De biologische lentemarkt in de Kweektuin is vanaf nu onderdeel van het Springer Festival, met allerlei workshops, lezingen en activiteiten. En gratis tuinadvies!

Lees meer...

“Het geheel vernieuwde restaurant De Kloosterkeuken (foto: Adam van Noort).” - 023 Haarlem en verre omgeving, Restaurants, uit eten - Twee leerwerkrestaurants in Haarlem gaan vanaf de zomerperiode samen verder.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Sport, fietsen, evenementen - Interesse in de geschiedenis van Spaarndam en omgeving? Doe dan mee met deze fietstocht. Deze loopt over een afwisselende route door een stuk van Spaarnwoude dat van historische betekenis is.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omgeving, Fietsen, evenementen, sport, uitgaan - Wandelen door het open gebied aan de grens van Haarlem tussen stad en duin, waar vroeger het groente- en bloembollenteeltgebied van Haarlem was, en door het bos van Duinvliet.

Lees meer...

023Magazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...

023 Heemstede, Politiek, gemeente Heemstede - Op 29 februari 2024 zal Karen Millenaar door de gemeenteraad benoemd worden als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Heemstede.

Lees meer...

023 Haarlem en verre omstreken Maatschappij, hulp, voedselhulp - Er komen 2 Voedselbank inleverpunten bij in Haarlem-Noord en Spaarndam. De twee kerken waar dit vanaf 1 december kan, doen mee aan de actie ‘Samen tegen armoede’.

Lees meer...

023 Haarlem en wijde omgeving, Maatschappij - Klimaatverandering, opwarming, duurzaamheid: onderwerpen die niet weg te denken zijn uit het nieuws. Zuinig zijn met materialen en de natuur is nodig om het voor onze kinderen en generaties daarna nog een beetje leefbaar te houden. Voelen de bewoners van Schalkwijk zich hierbij betrokken?

Lees meer...

023magazine.nl geprint

Vitamines & Supplementen & Gewicht

023 Nieuws