Typography

De eerste écht gekozen burgemeester van Nederland

023 Heemstede Politiek - Na Haarlem en Bloemendaal heeft ook Heemstede nu een ‘verse’ burgemeester.  We stellen Astrid Nienhuis aan u voor.

Sedert 18 januari 2018 is Astrid Nienhuis de nieuwe burgemeester van Heemstede. Zij nam het stokje over van Marianne Heeremans, die de gemeente tien jaar heeft gediend en vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid nam. Nienhuis is een toegankelijke, open persoonlijkheid. Zij heeft haar bestuurlijke ervaring opgedaan in Landsmeer, waar ze in 2012, na een bestuursconflict, tijdelijk haar taken heeft neergelegd. Echter had de politiek zich blijkbaar geen rekenschap gegeven wat hun werkgever (lees: de bevolking) voor ogen had. De inwoners van de gemeente Landsmeer voerden vruchtbaar protest en Nienhuis werd zodoende – zoals ze het zelf zegt - de eerste gekozen burgemeester van Nederland. Ondanks haar herbenoeming in 2017 in Landsmeer solliciteerde zij met succes naar het burgemeesterschap van de gemeente Heemstede.

Nienhuis is nog een relatief jonge bestuurder. Nipt over de vijftig, met een stevige CV die vooral juridisch is gestoeld, gespecialiseerd in strafrecht. Van universitair docent naar een advocatenpraktijk in Nijmegen. In 1998 werd ze in Haarlem officier van justitie, waar zij onder meer  als landelijk Luchtvaart Officier leiding gaf aan diverse onderzoeken naar ongevallen in de burgerluchtvaart en als adviseur betrokken was bij onderzoeken naar ongevallen in de militaire luchtvaart. In 2004 maakte zij de overstap naar Schiphol waar zij officier van justitie bij het landelijk parket was. In 2009 werd Nienhuis advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam. In diezelfde periode werd zij VVD-raadslid in de gemeenteraad van Velsen. In 2011 volgde haar benoeming als burgemeester van Landsmeer.

We worden door Astrid Nienhuis ontvangen in de burgemeesterskamer van het Heemsteedse raadhuis, waar ze “best nog wel een beetje aan moet wennen. Ik was geen vaste werkplek gewend en voerde overleg in verschillende vergaderruimtes, maar nu vergader ik voornamelijk met de wethouders op mijn kamer. En ik vind deze kamer best groot en luxe.” Ze heeft een punt. Er ontstaat meteen een vertrouwde sfeer waarin de communicatie makkelijk en als vanzelf verloopt. Nienhuis is duidelijk een mensenmens, geïnteresseerd in haar gesprekspartners en stelt ons direct op het gemak. Haar manier van doen is vriendelijk en open.

 

Hoe bevalt Heemstede je tot nu toe?

“Ik ben in een warm bad beland. Er waren al allerlei bijeenkomsten en afspraken gemaakt met mensen en organisaties in de gemeente, zodat ik kennis met mensen kan maken en me op de hoogte kan stellen van zaken die spelen in de gemeente. Mijn agenda zit tot en met mei vol met dat soort afspraken. Iedereen heeft een open houding. En daar ben ik erg blij mee. Ik had op voorhand al een paar rondjes gereden om het dorp beter te leren kennen. En ik kende Heemstede natuurlijk al van het winkelen op de Binnenweg en de speeltuin waar mijn jongens menig kinderfeestje hebben gevierd. Heemstede is een vooruitstrevende gemeente, iets wat mij goed ligt. Daarnaast  ben ik een aanhanger van het Rijnlands model van besturen, iets wat in Heemstede ook wordt omarmd.”

Het Rijnlands model gaat uit van vertrouwen, vakmanschap en verantwoordelijkheid; anders dan in het Angelsaksiche model, waar budget en tijd centraal staan en er regie is van bovenaf. “Natuurlijk zijn procedures en protocollen belangrijk. Maar uiteindelijk zijn het de mensen die alles uitvoeren, doen, vormgeven. Het is belangrijk dat het systeem de mensen ondersteund.”

Het lijkt er op dat de timing om nu in Heemstede te beginnen goed is gekozen, zo met de verkiezingen op komst.
“De aanloop naar de verkiezingen maakt dat ik de overgang van de bestaande naar de nieuwe politieke situatie meemaak. Dat is mooi, zo kan ik meegroeien. Dat versterkt voor mijn gevoel het samen optrekken en geeft vertrouwen dat we in de komende jaren mooie dingen kunnen bereiken.”

Twee weken later ontmoeten wij elkaar opnieuw, nu bij de werkplaats van Heemstedenaar Ron van der Prijt, die voor ons blad het wapen van Heemstede in bloemen heeft gestoken. Omdat wij onze primeur natuurlijk niet wilden vergeven, leek het ons een leuk idee om de burgemeester van Heemstede te fotograferen met dat kunstwerk. Deze kennismaking met de verzamelde redactie van 023Magazine en de familie Van der Prijt was geweldig. Van der Prijt: “Ik dacht in eerste instantie dat een van onze cursisten aan de vroege kant was. Maar dat blijkt onze nieuwe burgemeester te zijn! Wat een geweldig mens. Zo normaal, zo vriendelijk, zo open..” Na de fotosessie werd Nienhuis rondgeleid op de kwekerij. Ze blijkt ook een dierenvriend, getuige haar omgang met de veestapel van Van der Prijt.

Samengevat lijkt Heemstede een ervaren bestuurder rijker te zijn, met de nodige ervaring in overheidsdienst en met een set uitstekende sociale vaardigheden. “Ik vind het heerlijk om gewoon op straat met de mensen in gesprek te gaan. Uiteindelijk zijn zij het die de gemeente maken.”

Onno van Middelkoop
tekst & foto's

categorieën

023 Haarlem Economie en Duurzaamheid - De geplande Beursvloer Haarlem op 18 juni in de Philharmonie kan helaas niet doorgaan vanwege de corona crisis. Uiteraard zijn wij creatief aan de slag gegaan om het matchen toch mogelijk te maken.  
Op dinsdag 19 mei lanceert Bedrijf & Samenleving de Digitale Beursvloer onder de naam: Help Haarlem Helpen.nl 

Lees meer...

023 Heemstede Economie & Duurzaamheid - De actie #supportyourlocalsNL waarbij lokale winkeliers, restaurants en voedselproducenten samen een vuist maken tegen het coronavirus is een groot succes in Heemstede.

Lees meer...

023  Haarlem Economie & Duurzaamheid - Sinds kort staat er een aantal bijzondere verkeersborden in het Kenaupark. Op de achterkant zitten 3D geprinte vogelhuizen en insectenhotels verwerkt in het ophangsysteem.

Lees meer...

023 Bloemendaal Cultuur & Uitgaan - In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort ligt het schitterende 4-sterren Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Lees meer...

Deel 2/2

Klik hier voor deel 1

Verzamelaar van wapens, kunst en boeken

‘Ridder Hadrianus Pauw, Heer van Heemstede, is onder geleerden en belangstellenden bekend om zijn beroemde bibliotheek, die de reputatie heeft één van de meest opmerkelijke in Europa te zijn om zijn verscheidenheid aan gedrukte boeken’. Aldus de Franse priester Louis Jacob in zijn ‘Traité des plus belles bibliothèques’ uit 1644.

Lees meer...

023 Haarlem Uitgaan - Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Lees meer...

Prorail is klaar voor de afgelaste Dutch Grand Prix van 3 mei.

023 Zandvoort Sport - De laatste werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Zandvoort en de inherente aanpassingen aan het station Zandvoort zijn voltooid.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Sport - De informatiebijeenkomst op dinsdagavond 17 maart over de Formule 1 gaat niet door. Dit is een direct gevolg van de nieuwe maatregelen die de regering op 12 maart heeft afgekondigd om de verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Lees meer...

023 Zandvoort Maatschappij/Sport -De Formule 1 stelde onlangs de Grote Prijs van Australië uit. De GP van China werd al eerder geschrapt. Nu echter, worden ook de races in Bahrein (die op 22 maart in eerste instantie zonder publiek zou worden gereden) en Vietnam (5 april met voor het eerst een Formule 1-race op een stratencircuit in Hanoi) uitgesteld vanwege het coronavirus.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws