Typography

023 Politiek Heemstede - HBB, GroenLinks en PvdA blijven tegen de komst van de Vomar. Wel vinden wij dat het plan nu verbeterd is, met minder overlast en veiliger verkeer. Vorige week donderdag is de gemeenteraad akkoord gegaan. Afgelopen november stemde de gemeenteraad in met een nieuw bestemmingsplan met alleen de steun van VVD, D66 en CDA. Dit plan maakt een grote Vomar met woningbouw en een ondergrondse parkeergarage mogelijk.

HBB, GroenLinks en de PvdA stemden toen, met goede argumenten, tegen de komst van een nieuwe Vomar tussen de Binnenweg en de Eikenlaan nadat een oproep om dit item niet zo vlak voor de verkiezingen te behandelen werd genegeerd. Want een grote Vomar geeft overlast voor omwonenden, maakt het verkeer onveiliger, en vormt een te grote concurrent voor de speciaalzaken en andere supermarkten. HBB, GroenLinks en PvdA hebben alle mogelijkheden afgewogen. Het voorbereidingsbesluit van eind juni maakte daar ruimte voor. Hoorne Vastgoed was het niet eens met dat voorbereidingsbesluit, en diende een schadeclaim in. Op zich een onterechte claim, omdat het voorbereidingsbesluit zelf niet zorgt voor schade.

Hoorne Vastgoed heeft namelijk nog geen omgevingsvergunning aangevraagd en het bestemmingsplan is nog niet onherroepelijk: bewoners en Deka Supermarkt hebben beroep aangetekend bij de Raad van State. Hoorne Vastgoed zorgde daarnaast met hun “claim” van eerst 7 miljoen euro en daarna zelfs 17 miljoen euro, welke klakkeloos werd overgenomen door sommige politieke partijen voor de nodige onrust. Dat die ongegrond is blijkt uit de inmiddels openbaar gemaakte adviezen.

 

Het college heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. De mogelijkheden zijn verkend voor een geheel ander dan wel beter plan. Er is constructief gesproken met Hoorne Vastgoed. Nu Hoorne niet wilde afzien van de supermarkt heeft dat geleid tot enkele belangrijke wijzigingen, o.a.: een grotere afstand tot omliggende woningen, een veiliger uitrit van de parkeergarage naar de Binnenweg, meer ruimte voor fietsparkeren ,meer ruimte voor het winkelend publiek, en gevels die beter aansluiten bij de bestaande gevels aan de Binnenweg.

Afgelopen donderdag is het verbeterde plan voor de nieuwe Vomar goedgekeurd door de gemeenteraad. Ook HBB, GroenLinks en PvdA hebben nu voorgestemd. Tegenstemmen van dit nieuwe Vomar plan leverde teveel financiële risico’s voor onze gemeente op. Deze uitkomst is het maximaal haalbare zonder in een positie te komen van schadeclaims en (wellicht jarenlange) rechtszaken met alle risico’s van dien.

HBB, GroenLinks en PvdA zijn wel verheugd dat er nu een beslissing is over dit dossier.

categorieën

023 Haarlem Economie en Duurzaamheid - De geplande Beursvloer Haarlem op 18 juni in de Philharmonie kan helaas niet doorgaan vanwege de corona crisis. Uiteraard zijn wij creatief aan de slag gegaan om het matchen toch mogelijk te maken.  
Op dinsdag 19 mei lanceert Bedrijf & Samenleving de Digitale Beursvloer onder de naam: Help Haarlem Helpen.nl 

Lees meer...

023 Heemstede Economie & Duurzaamheid - De actie #supportyourlocalsNL waarbij lokale winkeliers, restaurants en voedselproducenten samen een vuist maken tegen het coronavirus is een groot succes in Heemstede.

Lees meer...

023  Haarlem Economie & Duurzaamheid - Sinds kort staat er een aantal bijzondere verkeersborden in het Kenaupark. Op de achterkant zitten 3D geprinte vogelhuizen en insectenhotels verwerkt in het ophangsysteem.

Lees meer...

023 Bloemendaal Cultuur & Uitgaan - In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort ligt het schitterende 4-sterren Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Lees meer...

Deel 2/2

Klik hier voor deel 1

Verzamelaar van wapens, kunst en boeken

‘Ridder Hadrianus Pauw, Heer van Heemstede, is onder geleerden en belangstellenden bekend om zijn beroemde bibliotheek, die de reputatie heeft één van de meest opmerkelijke in Europa te zijn om zijn verscheidenheid aan gedrukte boeken’. Aldus de Franse priester Louis Jacob in zijn ‘Traité des plus belles bibliothèques’ uit 1644.

Lees meer...

023 Haarlem Uitgaan - Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Lees meer...

Prorail is klaar voor de afgelaste Dutch Grand Prix van 3 mei.

023 Zandvoort Sport - De laatste werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Zandvoort en de inherente aanpassingen aan het station Zandvoort zijn voltooid.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Sport - De informatiebijeenkomst op dinsdagavond 17 maart over de Formule 1 gaat niet door. Dit is een direct gevolg van de nieuwe maatregelen die de regering op 12 maart heeft afgekondigd om de verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Lees meer...

023 Zandvoort Maatschappij/Sport -De Formule 1 stelde onlangs de Grote Prijs van Australië uit. De GP van China werd al eerder geschrapt. Nu echter, worden ook de races in Bahrein (die op 22 maart in eerste instantie zonder publiek zou worden gereden) en Vietnam (5 april met voor het eerst een Formule 1-race op een stratencircuit in Hanoi) uitgesteld vanwege het coronavirus.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws