Typography

023 Heemstede Maatschappij - Op 4 mei staat Heemstede stil bij dodenherdenking en op 5 mei is de viering van Bevrijdingsdag. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei herdenkt de gemeente Heemstede de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de gevallenen in oorlogssituaties en vredesmissies sindsdien.

’s Avonds is er een stille tocht vanaf het raadhuis naar de herdenkingsplek aan de Vrijheidsdreef, bij het Vrijheidsbeeld en het Joods Monument. Hier volgt een korte ceremonie; inwoner David Asser zal dit jaar de toespraak houden. Op 5 mei is iedereen van harte welkom op de Vrijheidsdreef, waar de start van het 75e  jaar leven in vrijheid gevierd wordt.

Programma dodenherdenking

De burgemeester nodigt de inwoners van Heemstede uit met gepaste eerbied deel te nemen aan de stille tocht. De stoet vertrekt om 19.40 uur vanaf het raadhuis en arriveert kort voor 20.00 uur bij de herdenkingsplek aan de Vrijheidsdreef. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de gevallenen. Voor de minder validen is een zitplaats beschikbaar. Het programma met sprekers en de tekst van het Wilhelmus komen van te voren op www.heemstede.nl.

Nieuw in 2019

Bij de herdenkingsplek op de Vrijheidsdreef staan er ook bankjes voor kinderen zodat zij een eigen plek hebben en zich welkom voelen. Aan het slot van de ceremonie is er gelegenheid om langs de monumenten te defileren. Voor alle kinderen is er een bloem beschikbaar die zij zelf bij het monument kunnen leggen. Daarnaast kan iedereen natuurlijk zelf meegebrachte bloemen bij het monument neerleggen. Ook wordt iedereen uitgenodigd om een steen te leggen bij het joods monument, het Boek van de Namen. (Steentjes zijn ter plekke beschikbaar).

Gastspreker David Asser

De gastspreker op 4 mei is dit jaar David Asser. Hij woont in Heemstede en is rector-bestuurder van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Als inwoner maakt hij onderdeel uit van de Heemsteedse gemeenschap en als hoofd van het zijn school vormt hij ook een schakel naar de jongeren.

Kransleggingen op 4 mei overdag

Om 9.30 uur zal een vertegenwoordiging van de gemeente Heemstede aanwezig zijn bij de herdenking van de gevallen verzetsstrijders op de Eerebegraafplaats in Overveen. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom; de ceremonie vindt in stilte plaats. Tevens leggen burgemeester en wethouders van Heemstede een krans namens de gemeente en bloemstukken bij de graven van vier Heemsteedse verzetshelden die hier zijn begraven.

Aan het eind van de ochtend hangt B&W een krans bij de gedenkplaat voor Marinus Vaumont in de Jacob van Campenstraat (hoek Havenstraat).

Start 75e jaar vrijheid op 5 mei

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. 5 mei 2019 markeert de start van het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren. De gemeente viert dit met een feestelijk kopje koffie tussen 11 en 13 uur op de Vrijheidsdreef. Burgemeester Astrid Nienhuis begroet graag alle mensen die de start van het 75e bevrijdingsjaar met haar willen vieren. Iedereen is welkom!

Vlaggen

Indien u de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wilt herdenken door op 4 mei halfstok te vlaggen dan wordt dit door het gemeentebestuur bijzonder op prijs gesteld. Het eerbetoon is vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (kort na 21.00 uur). Op Bevrijdingsdag 5 mei kan de vlag tussen zonsopkomst en zonsondergang in de top. (Zowel 4 als 5 mei vlaggen zonder oranje wimpel).

categorieën

023 Hoofddorp Economie & Duurzaamheid - PR-specialist Jennifer Delano (DelanoPR) en growth hacker Sharon van Sprang organiseren op 27 augustus 2020 in Hoofddorp hun eerste gezamenlijke masterclass.

Lees meer...

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Heemstede/Bennebroek Cultuur - Het nieuwste nummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is onlangs verschenen.

Lees meer...

023 Overveen Cultuur & Uitgaan - Omdat de 4e editie van klassiek festival Klaterklanken vanwege het Coronavirus is afgelast hebben de samenstellers van het festival een podcast en videoroute gemaakt met de musici en ensembles die zouden deelnemen aan het festival.

Lees meer...

Luigi Prins scoort opnieuw ‘historisch’ zilver bij internationale FIABCI Awards

Lees meer...

Foto: Renata Jansen Fotografie

Lees meer...

023 Haarlem Gezondheid - Is de diagnose dementie vastgesteld bij uw vader, moeder of partner? Dan zal bij uw naaste na verloop van tijd de behoefte aan hulp en ondersteuning toenemen. Zeker wanneer hij of zij het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Herkent u als mantelzorger deze situatie? Wellicht kan de particuliere zorg van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen dan de uitkomst bieden. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft meerdere voordelen. Hieronder leest u welke dit precies zijn.

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws