Typography

023Haarlem Maatschappij - In 1881 werd er begonnen met de bouw van een pantserfort in de duinen aan de noordelijke oever van het 5 jaar ervoor geopende Noordzeekanaal bij IJmuiden.

Het is pas 1886 als de eerste soldaten van het 4e Regiment Vestingartillerie vanuit Haarlem  komen kijken hoe hun fort daar vlak bij de Noordzee er uit komt te zien. Nog twee jaar moeten ze wachten, dan zijn de 5 enorme kanonnen in de pantsergalerij en de twee kleinere vuurmonden in de pantserkoepel geplaats. Op 26 augustus 1888 wordt het fort door generaal-majoor Mazel en kolonel Van Marle in gebruik gesteld. 310 manschappen, meest dienstplichtigen, worden de eerste bewoners van het “Fort IJmuiden”.

Het fort wordt intensief gebruikt voor de opleiding en oefening van de soldaten. De sterkte is dan variabel, maar bij het uitbreken van de 1e Wereldoorlog in 1914 wordt de bezetting weer geheel compleet gemaakt. Doordat Nederland tijdens die oorlog neutraal kan blijven stond de legerleiding toe dat er een soepeler beleid ontstond met meer mogelijkheden voor verlof voor de soldaten. Na de oorlog in 1918 bestond de bemanning uit een kleine vredesbezetting en een permanente fortwachter. Pas in 1938 werd onder invloed van de ontwikkelingen in Hitler Duitsland het fort opnieuw operationeel. Een nieuwe oorlog ontstond en sindsdien hebben honderden soldaten van Nederlandse, Duitse, Canadese en Britse nationaliteit het fort gebruikt, verbouwd en uitgewoond.

Een restauratie van 4 jaar heeft het fort, dat inmiddels de status heeft van Werelderfgoed van de Verenigde Naties, een bezienswaardig monument gemaakt. U bent van harte welkom!

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd met de “Koningin Emma” vanaf het Sluisplein 80, 1975 AG IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur.
Retourvaart naar keuze om: 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Een rondleiding door ervaren gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de Koepelzaal of op het buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Er wordt ook op gewezen dat niet alle ruimtes voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten €12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de “Koningin Emma” kunnen kaarten worden gekocht.
 

Nadere inlichtingen voor
de redactie:  Vereniging
Forteiland IJmuiden
Wil van Rixel (Publiciteit)
Tel.: 0255-517933
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toren van de pantserkoepel.
Foto: Archief Fort IJmuiden.

categorieën

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Cruquius Economie, duurzaamheid, educatie - Twaalf statushouders gaan een opleiding tot kapper afronden. Zij lopen nu stage en doen daarna examen voor een certificaat.

Lees meer...

(door Eva van der Heijden)

Lees meer...

023 Haarlem Kunst & Cultuur – De corona-ellende laat diepe sporen na en het ziet ernaar uit dat die ook nog niet ten einde is. Iedereen heeft daar last van en natuurlijk ook al die musici en organisaties die voor de mensheid leuke dingen willen doen. Omdat veel mensen besluiten niet op vakantie te gaan, organiseert de Haarlemse Sociëteit Vereeniging een aantal concerten speciaal voor de thuisblijvers.

Lees meer...

Houten kop en wieken op 6 november naar werkplaats Oterleek

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Sport - Na een moeilijke paar maanden krabbelt de maatschappij weer op. Ik hoop oprecht dat u bespaart bent gebleven van ongelukken als gevolg van het virus en dat u zowel zakelijk als privé in goede gezondheid het leven verder kunt vervolgen.

Lees meer...

023 Lifestyle en Gezondheid – We weten het allemaal, water drinken is gezond! Om die reden heeft Haarlem maar liefst 11 watertappunten , waar je gratis je flesje of bidon kunt vullen.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws