Typography

023Haarlem Politiek – Op 4 en 7 november bespreekt de Haarlemse gemeenteraad de begroting voor komende jaren 2020-2024. Het Rijk heeft een begrotingsoverschot en toch moet Haarlem flink bezuinigen komende jaren.

Fractievoorzitter Jasper Drost
Jasper Drost, fractievoorzitter Groen Links, Commissie Ontwikkeling en commissie Bestuur meldt hierover het volgende: “Aan een groot aantal zaken geeft Haarlem geld uit: maatschappelijke participatie, werk en inkomen, zorg, onderhoud van parken en wegen en het verduurzamen van onze stad. Haarlem krijgt haar inkomsten bijvoorbeeld uit woonlasten (OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing), parkeergelden en toerismebelasting. Op het grootste deel van de inkomsten heeft Haarlem echter geen invloed. 324 miljoen (van de ruim 500 miljoen) is een algemene uitkering van het Rijk, bepaald door het Rijk.
Als het Rijk meer geld uitgeeft, krijgen de gemeenten ook meer geld. Andersom geldt ook, als het Rijk minder uitgeeft daalt de uitkering richting gemeente. Dit principe heet het 'trap op, trap af' principe.

Minder geld Den Haag en dus ook minder geld gemeenten
Als Den Haag minder geld heeft, dan is het begrijpelijk dat gemeenten ook minder krijgen. Maar nu is er iets geks aan de hand. De Rijksbegroting is op orde, maar het Rijk krijgt niet al haar geld uitgegeven. Bijvoorbeeld doordat projecten vertraging hebben opgelopen. Doordat het Rijk veel minder geld uitgeeft dan verwacht, wordt Haarlem alsnog gekort. En fors. Zo'n 1% van de begroting. Om precies te zijn 5,5 miljoen in 2019, oplopend tot 9,5 miljoen in 2022. Dit is niet alleen een probleem in Haarlem. Door het hele land hebben gemeenten last van dit principe. Daarnaast wordt Haarlem nog extra gekort, omdat het Rijk aangeeft dat Haarlem nog meer geld binnen kan halen op de OZB, omdat de WOZ qua percentage harder stijgt.

Het college heeft deze week haar plannen gepresenteerd om deze tekorten te dichten. Komende weken gaat de fractie van GroenLinks goed naar deze plannen kijken en deze beoordelen. Voor GroenLinks is het van belang dat, ondanks deze bezuinigingen, we onze doelen in zicht houden en de grote uitdagingen waar Haarlem voor staat, kunnen blijven aanpakken. We hebben niet voor niks de klimaatcrisis uitgeroepen dit jaar. We zullen blijven knokken voor het vergroenen en verduurzamen van onze stad, het aanpakken van de woningcrisis en het zorgen voor Haarlemmers die dat nodig hebben.'
 
Jasper Drost

categorieën

023 Bloemendaal Economie & Duurzaamheid - Sinds 8 april 2020 zijn de deuren van Elswout gesloten.

Lees meer...

023 Haarlem Economie en Duurzaamheid - De geplande Beursvloer Haarlem op 18 juni in de Philharmonie kan helaas niet doorgaan vanwege de corona crisis. Uiteraard zijn wij creatief aan de slag gegaan om het matchen toch mogelijk te maken.  
Op dinsdag 19 mei lanceert Bedrijf & Samenleving de Digitale Beursvloer onder de naam: Help Haarlem Helpen.nl 

Lees meer...

023 Heemstede Economie & Duurzaamheid - De actie #supportyourlocalsNL waarbij lokale winkeliers, restaurants en voedselproducenten samen een vuist maken tegen het coronavirus is een groot succes in Heemstede.

Lees meer...

023 Bloemendaal Cultuur & Uitgaan - In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort ligt het schitterende 4-sterren Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Lees meer...

Deel 2/2

Klik hier voor deel 1

Verzamelaar van wapens, kunst en boeken

‘Ridder Hadrianus Pauw, Heer van Heemstede, is onder geleerden en belangstellenden bekend om zijn beroemde bibliotheek, die de reputatie heeft één van de meest opmerkelijke in Europa te zijn om zijn verscheidenheid aan gedrukte boeken’. Aldus de Franse priester Louis Jacob in zijn ‘Traité des plus belles bibliothèques’ uit 1644.

Lees meer...

023 Haarlem Uitgaan - Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Lees meer...

(door Coen van den Heuvel - Voorzitter Jeugdcommissie)

Lees meer...

Door Dirk Jan Rutgers, Voorzitter Koninklijke HFC

Lees meer...

Prorail is klaar voor de afgelaste Dutch Grand Prix van 3 mei.

023 Zandvoort Sport - De laatste werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Zandvoort en de inherente aanpassingen aan het station Zandvoort zijn voltooid.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws