Typography

023 Heemstede Politiek - Inmiddels al ruim dertig jaar is Hans Zwemmer één van de gemeentelijke bodes in Heemstede. “Nog anderhalf jaar tot mijn pensioengerechtigde leeftijd, dan is het klaar.” Wat de belangrijkste taak is van de bode? Na even denken komt het duidelijke antwoord: “Gastheer, dat ben ik. Zoals je thuis gasten ontvangt, zo ontvangen we hier alle bezoekers. Van inloop tot en met de bruidsparen.

In de afgelopen dertig jaar heb ik heel wat bruidsparen mogen ontvangen in het gemeentehuis. Reken maar uit: gemiddeld tussen de 300 á 400 bruiloften per jaar. Dus kan ik met enige zekerheid zeggen dat ik er wel een paar duizend de hand heb mogen schudden.”

Enig rekenwerk leert dat Hans in de loop der tijd zeker 6000 bruidsparen heeft ontvangen. “We werken in een team van 4 bodes, dus zijn de werkzaamheden ook verdeeld. Bruiloften in het weekend verdelen we dus ook. Samen met Adrie Bot, Mieke van der Voort en Bart Boerkamp vormen we het team hier in Heemstede.”

Score Jeans Explosion: 2 topmerk jeans voor 125



Het aanbod van koffie sla ik natuurlijk niet af. In de koffieruimte hangt ook het beeldscherm waar de bodes kunnen zien welke vergaderruimte of zaal in gebruik is of wat er nog in de planning staat. “Hier zien we dagelijks welke ruimte we moeten klaarzetten. De ene keer een vergadering, dan een bijeenkomst of dan weer een evenement. In bijna alle gevallen dient er koffie bij geserveerd te worden. Ik vind zelf dat de bodes bij elke bijeenkomst zelf de koffie moeten serveren. Zo houden we het netjes en zijn de mensen even afgeleid. Kunnen ze tussendoor ook even snel vragen hoe het bijvoorbeeld bij Ajax staat...”, knipoogt Hans.

Bode bij de gemeente Heemstede is niet bepaald een 9–5 baan. “We werken ook vaak ’s avonds en in de weekenden. We hebben twee ochtenden in de week dat we elkaar allemaal even treffen, verder zijn de werktijden gelijk verdeeld in een rooster.”

Wat doen jullie, behalve de rol van gastheer en –vrouw vervullen, allemaal nog meer?

“Jeetje, eigenlijk best heel veel. We zijn naar iedereen in het gebouw, van burgemeester en wethouders tot en met alle ambtenaren, een soort van facilitaire dienst. In alle opzichten. Van het bijhouden van de kantoorvoorraden, van pennen tot printertoner, tot af en toe het bewust afleiden van iemand die zichtbaar met iets zit te worstelen. Dan geef ik bijvoorbeeld een klap op de tafel, dan is de persoon in kwestie even uit zijn concentratie, maak ik een grap of opmerking en dan zie ik dat de ban is gebroken. Kunnen ze weer verder. We verzorgen alle mailingen die de deur uit moeten. Van te voren wordt overlegd hoe en wat, hoeveel het er zijn en hoe het moet worden aangeleverd. Daarnaast verzorgen we ook veel drukwerk. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de gemeente Bloemendaal. Dat is een flinke kluif werk, maar ook leuk. We rijden een dagelijkse postronde, waaronder het gemeentehuis Bloemendaal, loket Bloemendaal, kinderboerderij het Molentje en een paar keer per week ook de gemeentewerf. En we verzorgen natuurlijk ook de binnenkomende post via de postbakken voor alle werknemers.”

Hoeveel burgemeesters heb jij in jouw loopbaan meegemaakt? En wethouders?

“Jeetje zeg… Van de wethouders ben ik de tel kwijtgeraakt. Er zijn best wel wat colleges voorbij gekomen in de afgelopen dertig jaar. Maar ik ben nu met mijn vijfde burgemeester bezig. Onlangs is de eerste burgemeester die ik hier meemaakte, Oscar van den Bosch, overleden. Daar kon ik het echt heel erg goed mee vinden. We zijn nog op zijn uitvaart geweest. Eigenlijk kon ik het prima vinden met alle burgemeesters. De voorlaatste, Marianne Heeremans, was ook een fantastisch mens. Uitermate vriendelijk en altijd tijd als we haar nodig hadden. Ze zwaaide vorig jaar af omdat ze de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Overigens ook de gemeentesecretaris, Willem van den Berg. Maar die is nu gemeentesecretaris in Zandvoort geworden. Ook met Willem was het fijn werken.”

En hoe verhoudt de nieuwe burgemeester, Astrid Nienhuis, zich tot jullie?

“Astrid Nienhuis is een verhaal apart. Ik was op haar inauguratiefeestje, waar ze het natuurlijk erg druk had om met iedereen te praten. Op een gegeven moment trok ik de stoute schoenen aan en dook ik even tussendoor om mezelf voor te stellen. Ze reageerde van ‘Ah, jij bent de bode? Dan ben jij de belangrijkste man hier!’ en ze sloeg vervolgens een arm om me heen. Ze is een bijzonder empathische vrouw en joviaal in de omgang. Dat maakt haar wel tot een bijzondere bestuurder.”

De bodes van de gemeente Heemstede vallen wellicht niet altijd op, echter zijn zij een soort van Heemsteedse wonderolie waar de gemeentelijke machine op draait. Altijd achter de schermen en op de achtergrond, maar dat maakt ze niet minder belangrijk.

Onno van Middelkoop

 

 

categorieën

023 Hoofddorp Economie & Duurzaamheid - PR-specialist Jennifer Delano (DelanoPR) en growth hacker Sharon van Sprang organiseren op 27 augustus 2020 in Hoofddorp hun eerste gezamenlijke masterclass.

Lees meer...

“Zulke drukte zoals bij de Participatiemarkt in 2019 kan in Corona tijden natuurlijk niet meer (foto: Judith Buijze-Cappon).

Lees meer...

Afscheidslunch keurig op 1,5 meter afstand met o.a. Rogier Leegwater (links) en Manon van Huik (tweede van links) (foto: Werkdag).

Lees meer...

023 Heemstede/Bennebroek Cultuur - Het nieuwste nummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is onlangs verschenen.

Lees meer...

023 Overveen Cultuur & Uitgaan - Omdat de 4e editie van klassiek festival Klaterklanken vanwege het Coronavirus is afgelast hebben de samenstellers van het festival een podcast en videoroute gemaakt met de musici en ensembles die zouden deelnemen aan het festival.

Lees meer...

Luigi Prins scoort opnieuw ‘historisch’ zilver bij internationale FIABCI Awards

Lees meer...

Foto: Renata Jansen Fotografie

Lees meer...

023 Haarlem Gezondheid - Is de diagnose dementie vastgesteld bij uw vader, moeder of partner? Dan zal bij uw naaste na verloop van tijd de behoefte aan hulp en ondersteuning toenemen. Zeker wanneer hij of zij het liefst zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Herkent u als mantelzorger deze situatie? Wellicht kan de particuliere zorg van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen dan de uitkomst bieden. Kiezen voor particuliere thuiszorg heeft meerdere voordelen. Hieronder leest u welke dit precies zijn.

Lees meer...

Politie dreigt met boete van 140 euro

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij/Lifestyle - De bestaande landelijke en aanvullende lokale maatregelen om ondernemers in Heemstede te ondersteunen tijdens corona, zijn uitgebreid. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heemstede heeft besloten dat ondernemers met een terras vanaf 1 juni geen extra precariobelasting betalen voor de uitbreiding van het terras.

Lees meer...

Nieuwe regels voor het stallen van fietsen bij station Heemstede-Aerdenhout

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & maatschappij - Quinten de Lange is de nieuwe kinderburgemeester van Haarlem. Op 26 augustus 2020 wordt hij officieel geïnstalleerd, tegelijk met de eerste kinderraad.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws