Typography

023 Heemstede/Bloemendaal Politiek -  Heemstede en Bloemendaal hebben samen hun automatisering verbeterd, maar de aansturing moet beter. Dit concluderen de rekenkamercommissies van beide gemeenten die hier gezamenlijk onderzoek naar deden.

Toen Bloemendaal en Heemstede in 2015 gingen samenwerken op het gebied van de ICT, wilden zij de kwetsbaarheid van hun ICT-systemen verminderen, de 24/7 bereikbaarheid en de kwaliteit van de interne en externe dienstverlening verbeteren.  Volgens de rekenkamercommissies hebben de ambtelijke diensten hard gewerkt, maar hebben de gemeenten verzuimd om duidelijk meetbare doelen vast te stellen voor een belangrijk onderdeel van de ICT: de aanschaf en het gebruik van software. Daardoor is niet duidelijk of de verbetering ook voldoende was, mede gezien de bedragen die de gemeenten er jaarlijks aan uitgeven. Zij vinden dat de gemeenteraden en gemeentebesturen daar meer bovenop moeten gaan zitten. Ook plaatsen de rekenkamercommissies kanttekeningen bij de voorwaarde die de gemeenteraden hebben gesteld dat de samenwerking altijd weer “ontvlochten” moet kunnen worden.

 

Gemeenten zijn goed op weg met de automatisering

De snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, richtlijnen van het Rijk en nieuwe eisen, bijvoorbeeld op het gebied van de beveiliging van data, deden de gemeenten in 2014 ertoe besluiten om de krachten te bundelen. Allereerst werden de aanschaf en het beheer van computers in één gezamenlijke organisatie ondergebracht. Na een moeizame start besloten de gemeenten om de aanschaf en het beheer van computer uit te besteden. De rekenkamercommissies concluderen dat de uitbesteding goed is aangepakt.  Er zijn stappen gezet op het gebied van beschikbaarheid van de systemen zodat de ambtenaren er altijd en overal gebruik van kunnen maken en ook de beveiliging is verbeterd. Maar zij hebben wel zorgen over het vervolg. Het komt er nu op aan dat de gemeenten ervoor gaan zorgen dat de partij aan wie zij de aanschaf en het beheer van de computers hebben uitbesteed goed werk levert en blijft leveren.  

 

Kosten hoog en zorgen over de aansturing

Uit een vergelijkend onderzoek blijkt dat Bloemendaal en Heemstede per inwoner ongeveer 15% meer uitgeven aan de ICT dan gemiddeld bij andere gemeenten. De gemeenten verklaren dit door er op te wijzen dat zij voor de automatisering nog tijdelijk extra mensen in dienst hebben, maar de rekenkamers vinden dat dit de hoge kosten onvoldoende verklaart. Zij wijzen erop dat de informatievoorziening aan de raden te versnipperd is en dat de raden - mede daardoor - nauwelijks gestuurd hebben op de zogenaamde informatisering. Daarmee wordt bedoeld de interne en externe informatievoorziening door middel van software, de benutting van de systemen en gegevens. Hier wordt jaarlijks meer dan drie miljoen euro aan besteed (van de in totaal bijna zes miljoen voor de ICT). De rekenkamercommissies adviseren de gemeenten voor de informatisering een toekomstgericht beleidsplan met concrete doelen en mijlpalen op te stellen en om stevig te gaan sturen op de uitvoering daarvan.

 

Nu doorpakken bij de samenwerking

De rekenkamercommissies stellen dat de gemeenten voldoen aan de voorwaarde die beide gemeenteraden in 2015 hebben gesteld dat de samenwerking altijd weer verbroken (“ontvlochten”) moet kunnen worden, maar zij voegen er aan toe dat de gemeenten dan voor hoge kosten komen te

staan. De gemeenten zouden er beter aan doen om nu echt te kiezen voor de samenwerking zodat deze ook efficiënter dan nu kan worden georganiseerd.      

 

Inlichtingen over het onderzoek zijn te krijgen bij:

De heer Ir. J.J. Bakker (rapporteur namens de beide RKC’s), tel. 06 48 13 24 11

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

categorieën

023 Haarlem Economie en Duurzaamheid - De geplande Beursvloer Haarlem op 18 juni in de Philharmonie kan helaas niet doorgaan vanwege de corona crisis. Uiteraard zijn wij creatief aan de slag gegaan om het matchen toch mogelijk te maken.  
Op dinsdag 19 mei lanceert Bedrijf & Samenleving de Digitale Beursvloer onder de naam: Help Haarlem Helpen.nl 

Lees meer...

023 Heemstede Economie & Duurzaamheid - De actie #supportyourlocalsNL waarbij lokale winkeliers, restaurants en voedselproducenten samen een vuist maken tegen het coronavirus is een groot succes in Heemstede.

Lees meer...

023  Haarlem Economie & Duurzaamheid - Sinds kort staat er een aantal bijzondere verkeersborden in het Kenaupark. Op de achterkant zitten 3D geprinte vogelhuizen en insectenhotels verwerkt in het ophangsysteem.

Lees meer...

023 Bloemendaal Cultuur & Uitgaan - In de adembenemende natuur van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en op steenworp afstand van Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal aan Zee en Zandvoort ligt het schitterende 4-sterren Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Lees meer...

Deel 2/2

Klik hier voor deel 1

Verzamelaar van wapens, kunst en boeken

‘Ridder Hadrianus Pauw, Heer van Heemstede, is onder geleerden en belangstellenden bekend om zijn beroemde bibliotheek, die de reputatie heeft één van de meest opmerkelijke in Europa te zijn om zijn verscheidenheid aan gedrukte boeken’. Aldus de Franse priester Louis Jacob in zijn ‘Traité des plus belles bibliothèques’ uit 1644.

Lees meer...

023 Haarlem Uitgaan - Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Lees meer...

Prorail is klaar voor de afgelaste Dutch Grand Prix van 3 mei.

023 Zandvoort Sport - De laatste werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Zandvoort en de inherente aanpassingen aan het station Zandvoort zijn voltooid.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Sport - De informatiebijeenkomst op dinsdagavond 17 maart over de Formule 1 gaat niet door. Dit is een direct gevolg van de nieuwe maatregelen die de regering op 12 maart heeft afgekondigd om de verspreiding van het Coronavirus te beperken.

Lees meer...

023 Zandvoort Maatschappij/Sport -De Formule 1 stelde onlangs de Grote Prijs van Australië uit. De GP van China werd al eerder geschrapt. Nu echter, worden ook de races in Bahrein (die op 22 maart in eerste instantie zonder publiek zou worden gereden) en Vietnam (5 april met voor het eerst een Formule 1-race op een stratencircuit in Hanoi) uitgesteld vanwege het coronavirus.

Lees meer...

023 Haarlem Politiek & Maatschappij - Op 4 mei herdenken we in heel Nederland verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Wat dood- en doodzonde dat 75 jaar bevrijding zonder publiek moet worden herdacht omdat het coronavirus overal roet in het eten gooit.

Lees meer...

We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen
023 Heemstede Politiek/Maatschappij - Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering.

Lees meer...

023 Heemstede Politiek/Maatschappij - De Heemsteedse scoutinggroepen Graaf Bernadotte, St. Pachalis Baylon en WABO organiseren dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Heemstede zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scoutinggroepen laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje in de wijk leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument aan de Vrijheidsdreef samenbrengen.

Lees meer...

023magazine.nl geprint

023 Nieuws