Typography

Tegels eruit, plantjes erin! - Geveltuin bij het Doelenplein - 023 Haarlem en omgeving Natuur & Milieu - Wilt u ook meer groen in de tuin? Zaterdag 23 september krijgt u gratis plantjes wanneer u tegels inlevert. Steeds meer Haarlemmers doen mee met de Tegelwipdag.

De groene vingers van Hetty Ruiter, Bewoonster Doelenplein
Hetty Ruiter van het Doelenplein in het centrum heeft zelf geen tuin, maar maakt zich al jaren sterk voor meer groen in de buurt. “Toen wij hier in 2019 kwamen wonen vond ik het veel te ‘stenerig’. Ik vroeg bij onze VvE of er niet wat groen bij kon komen. Dat mocht, als ik het zelf regelde. Ik begon met een oude boomspiegel waar geen boom meer in stond. Bij de gemeente vroeg ik of er een nieuwe boom kon komen. Dat lukte meteen. De boomspiegel eromheen hebben we toen zelf gevuld met plantjes.
Daarna heb ik een groenclubje opgericht om meer mensen uit de buurt enthousiast te maken. Inmiddels hebben we hier in de buurt al verschillende groenstroken en geveltuinen aangelegd en boomspiegels gevuld. In de Zuiderstraat hebben we lijnen laten spannen voor klimplanten. We kregen daarvoor een bijdrage van de gemeente.”

"Ik vind het leuk om mensen te vertellen hoe mooi de buurt kan worden met meer groen."

Hetty Ruiter is inmiddels 78 jaar en laat het zware werk nu aan buurtbewoners over, maar het organiseren en regelen doet ze nog steeds. “Ik vind het leuk om mensen te vertellen hoe mooi de buurt kan worden met meer groen. Een bewoner van de Zuiderstraat waarschuwde vooraf dat hij geen groene vingers had, maar toen de plantjes er eenmaal stonden, vond hij het hartstikke leuk om ze te verzorgen.”

Komende zaterdag gaat Hetty met haar clubje aan de slag op het Doelenplein. “Tegenover de bibliotheek staat een 40 meter lange kale schutting, waar we plantjes tegenaan gaan planten. Via mijn netwerk en via social media hebben we mensen verzameld die willen helpen. Het wordt dus ook een gezellige dag, met na afloop een hapje en een drankje.”

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur