Typography

Column Natascha Beets - ‘Door de wol geverfd zijn’ betekent ervaren zijn. Doortrokken zijn van iets, zoals de wol doortrokken is van de verf. Wol die is gekleurd voor de bewerking tot garen of weefsel behoudt de kleur beter.

Column Natascha Beets - ‘Door de wol geverfd zijn’ betekent ervaren zijn. Doortrokken zijn van iets, zoals de wol doortrokken is van de verf. Wol die is gekleurd voor de bewerking tot garen of weefsel behoudt de kleur beter.

Je zou kunnen zeggen dat mensen met levenservaring kleurrijker zijn. Het tegenovergestelde lijkt echter waar. Hoe meer mensen meemaken hoe meer de levensvreugde vervaagt. Hoe kun je er voor zorgen dat je leven zijn kleur behoudt? Heel eenvoudig, door het wasvoorschrift te volgen….

Enige tijd geleden kwam ik een vrouw tegen die erg teleurgesteld was in het leven. Ze had dan ook een hoop te dragen en zorgde al lange tijd voor zowel haar moeder als haar zieke man. Door deze verantwoordelijkheden bleef er weinig tijd over voor zichzelf. Ze ging gebogen en mismoedig door het leven en verwachtte er niet veel meer van. Haar levensvreugde was verdwenen, er was geen sprankel meer te bekennen in haar ogen. Ze had het wasvoorschrift niet gevolgd, de kleur van haar leven was verbleekt.

Kort daarop ontmoette in een stralende frêle dame van in de negentig met een zeer blijmoedige uitstraling. Open voor meningen van anderen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Intelligent, leergierig en nog volop genietend van wat het leven haar te bieden had ondanks haar lichamelijke beperkingen. Stralende nieuwsgierige ogen, een glimlach rond haar mond en met een blos van plezier op haar gerimpelde wangen. Ze beziet het leven met de milde humor die eigen is aan wijze mensen met een schat aan levenservaring. Hier was duidelijk wèl het goede wasvoorschrift aangehouden.

Beide vrouwen zijn ‘door de wol geverfd’, hun leven is doortrokken van de ervaringen die ze hebben opgedaan. Bij de ene vrouw is de kleur verbleekt terwijl de andere vrouw juist kleurrijker is geworden. Wat maakt dat de één zo teleurgesteld is en de ander zo blijmoedig? Heeft de oude dame minder meegemaakt? Dat is niet zo, ook deze vrouw heeft angst, pijn, verlies en verdriet gekend en heeft moeten zorgen voor mensen in haar omgeving. Het verschil was dat zij haar levensvreugde heeft behouden terwijl de veel jongere vrouw, die nog zeker haar halve leven voor zich heeft, deze ergens is verloren. Dat is zonde, toch?

En dat terwijl het wasvoorschrift gewoon op het etiketje staat. Ik heb de teleurgestelde vrouw gevraagd waar ze blij van wordt, iets wat ze echt heel leuk vindt om te doen. "Knutselen", was direct haar antwoord. Ik gaf haar het advies daar gewoon weer eens tijd voor te maken. Een middag of avond in de week iets doen voor zichzelf. Je had haar gezicht moeten zien! Het idee alleen al gaf haar leven weer kleur. Ze opperde meteen het idee dit samen met haar dochter te doen, zocht de benodigde spullen op en maakte een afspraak.

Hoe wil jij dat je leven er uit gaat zien? Verschoten en mismoedig of kleurrijk en vreugdevol?Alles waar je je aandacht op richt groeit. Hoe het wasvoorschrift voor een gelukkig leven eruit ziet?

 

·         Breng je tijd door met positieve mensen;

 

·         Wees dankbaar;

 

·         Vind je bron van plezier;

 

·         Zie altijd het goede in van wat er gebeurt en leer van je ervaringen;

 

·         Roep keihard STOP tegen negatieve gedachten en denk aan leuke dingen of verzin een positieve affirmatie.

 

·         Blijf je verwonderen.

 

 

Hoe ziet jóuw wasvoorschrift er uit en hoe geef jíj je leven kleur?