Typography

Provinciale Staten starten inhoudelijke behandeling op donderdag 27 oktober a.s.

023 Haarlem Politiek -Deze zomer is het burgerinitiatief Stop De Hobbyjacht Noord-Holland bij de provincie ingediend.

Provinciale Staten starten inhoudelijke behandeling op donderdag 27 oktober a.s.

023 Haarlem Politiek -Deze zomer is het burgerinitiatief Stop De Hobbyjacht Noord-Holland bij de provincie ingediend.

Dit burgerinitiatief verzoekt de provincie zoveel mogelijk te doen wat binnen haar bevoegdheden ligt om de hobbyjacht (het voor je plezier zonder noodzaak doden van dieren) onmogelijk te maken. Voor een geldig burgerinitiatief zijn in Noord-Holland minimaal 5.000 handtekeningen nodig en het onderwerp dient te vallen binnen de bevoegdheden van de provincie. Over dat laatste is het juridisch onderzoeksrapport van prof. Kees Bastmeijer van 14 oktober jl. volstrekt duidelijk. Provinciale Staten hebben niet de bevoegdheid om de jacht in de gehele provincie geheel te verbieden. Wel kunnen Provinciale Staten strikte eisen stellen aan het faunabeheerplan om er voor te zorgen dat jacht niet enkel voor plezier en eigen gebruik wordt beoefend. Op die manier vindt jacht nog uitsluitend plaats wanneer dit bijv. nodig zou zijn voor populatiebeheer. Kortom: Hobbyjacht nooit. Beheersjacht nee, tenzij onder strikte vergunning. Provinciale Staten van Limburg hebben zich reeds in een motie van deze strekking hiervoor uitgesproken. 
 
Ongeveer 5.250 inwoners van Noord-Holland hebben het initiatief geldig ondertekend. Ook de vraag of dit (gedeeltelijk) onder de bevoegdheid van de provincie valt, is door Provinciale Staten beantwoord. Daarvoor stemden een kleine meerderheid van D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP. Tegen waren o.a. CDA, PVV en VVD. Daarmee hebben Provinciale Staten dit burgerinitiatief gedeeltelijk geldig verklaard.
Dit betekent dat er nu eerst in een Staten-commissie (op 27 oktober a.s.) en daarna in de Provinciale Staten (op 7 november a.s.) ook echt over het onderwerp gediscussieerd en besloten gaat worden. De hobbyjacht staat dus op de agenda, maar er is nog geen dier gered. Om dat te realiseren is het nodig dat de steun van partijen er ook is en blijft in het debat én de besluitvorming. Is de wil er? Want waar een wil is, is een weg. Zie als bijdrage aan de gedachtevorming het Factsheet in de bijlagen.
 
Donderdag 27 oktober vanaf 15.00 uur wordt het burgerinitiatief besproken in een openbare Staten-commissievergadering op de Dreef 3 (zaal 1.4) te Haarlem. Het gaat om veel dieren die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Reden dat media, medestanders en sympathisanten worden opgeroepen om aanwezig te zijn.
 
PS: Over de juridische mogelijkheden van een provincie om de hobbyjacht te stoppen heeft prof. Kees Bastmeijer van Tilburg University op 14 oktober jl. een onderzoeksrapport gepubliceerd. Dat treft u als bijlage aan.
 
Meer informatie is op te vragen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.