Typography

IJmuiden- Tijdens de Publieksdag op zondag 7 juni houdt schrijver en historisch onderzoeker Bas von Benda-Beckmann op het Forteiland IJmuiden een lezing over de zogeheten Velser Affaire: een omstreden en intrigerende oorlogsgeschiedenis, die zich afspeelde in Velsen en Kennemerland.

IJmuiden- Tijdens de Publieksdag op zondag 7 juni houdt schrijver en historisch onderzoeker Bas von Benda-Beckmann op het Forteiland IJmuiden een lezing over de zogeheten Velser Affaire: een omstreden en intrigerende oorlogsgeschiedenis, die zich afspeelde in Velsen en Kennemerland.

 

De Velser Affaire is een vermeend complot tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij leden van het politiekorps Velsen en commandanten van het Nederlands verzet betrokken zouden zijn geweest. Een hoofdrol daarin werd vervuld door Nico Sikkel, tijdens de oorlog substituut-officier van Justitie in Haarlem en na de oorlog procureur-fiscaal bij het Bijzonder Gerechtshof in Amsterdam. Tevens was hij de zwager van minister-president Gerbrandy. Welke rol speelde hij en de Velsense politie tijdens de oorlog, en wat waren de politieke spanningen die tussen hen en bijvoorbeeld de verzetsgroep van Hannie Schaft hebben bestaan? Welke problemen ontstonden toen communisten en conservatieve politiemannen in het verzet moesten samenwerken, en in hoeverre leidde dit tot onderlinge tegenwerking en verraad?

Bas von Benda-Beckmann (1976) studeerde geschiedenis in Utrecht en promoveerde in 2010 aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna deed hij in opdracht van de Stichting SOVA onderzoek naar de Velser Affaire, waarover in 2013 zijn gelijknamige boek verscheen. Sinds 2014 doet hij bij het NIOD onderzoek naar de geschiedenis van verzet in Nederland. Zijn presentatie vindt plaats om 13.00 uur in een van de soldatenzalen van het Fort, en is voor bezoekers gratis toegankelijk.

 

Overtocht

 

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door MS ‘Koningin Emma’ vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn hier zondag 7 juni om 10.45, 12.45 en 15.10 uur.

Vanaf het eiland vaart de boot weer terug om 13.00, 15.15 en en 17.15 uur. Men is vrij om op het eiland te blijven totdat de laatste boot vertrekt.

 

Bezoekers

Na aankomst op het eiland worden de bezoekers in groepjes gedurende ca. 1,5 uur in en rond het Fort rondgeleid door ervaren gidsen.

Het uit 1888 daterende Pantserfort was het grootste fort uit de zogeheten Stelling van Amsterdam; een verdedigingslinie rondom de hoofdstad die uit ruim 40 vestingwerken bestond. Het Fort heeft drie verdiepingen, meer dan 70 verschillende kamers en zalen, en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van ca. 585 m. lengte.

Op het eiland kunnen tevens diverse bunkers uit de Duitse bezettingstijd worden bezocht. Sommige daarvan zijn volledig authentiek ingericht. Maar ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de museumzalen van het Fort, die ondermeer aandacht schenken aan de in de oorlogstijd gebruikte wapens en projectielen, alsmede aan huisraad en kleding.

Sinds 1996 is het Fort onderdeel van het Unesco Werelderfgoed.

Bezoekers kunnen in de Koepelzaal van het Fort, of op het aangrenzende buitenterras, genieten van een hapje of een drankje. Pinnen is helaas op het eiland niet mogelijk.

Mindervaliden moeten er bovendien rekening mee houden dat het Fort niet overal makkelijk begaanbaar is. Voor rolstoelen zijn bijvoorbeeld sommige ruimten niet toegankelijk.

 

Toegangskaarten

 

Toegangskaarten voor de overtocht heen en weer, inclusief rondleiding, kosten € 12,50 per persoon. Kinderen t/m 6 jaar hebben gratis toegang (onder begeleiding; max. 4 kinderen per begeleider). Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet: www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch: 0255-511676. Maar ook aan boord van de ‘Koningin Emma’ kunnen kaarten worden gekocht.