023 Heemstede Cultuur / Op woensdag 9 december geeft Annejet van der Zijl een lezing over haar onlangs verschenen roman De Amerikaanse prinses, ’s avonds om 20.00 uur bij Casca/De Luifel, Herenweg 96 in Heemstede. Eerder zou deze avond plaatsvinden bij Boekhandel Blokker, maar vanwege de enorme belangstelling is de boekhandel de samenwerking aangegaan met het theater in Heemstede.
Het nieuwe boek van Annejet van der Zijl is half november verschenen bij uitgeverij Querido. De Amerikaanse prinses, waaraan Van der Zijl vier jaar werkte, beschrijft het turbulente en tot de verbeelding sprekende leven van Allene Tew (1872-1955), de peetmoeder van prinses Beatrix.
Opgegroeid in een stalhouderij op het Amerikaanse platteland, wist deze zakenvrouw zich op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer, onder andere met een Duitse prins en een Russische graaf. Tijdens haar speurtocht stuitte Van der Zijl echter ook op de grote persoonlijke tragedies die Allene's leven tekenden en de onnavolgbare wijze waarop zij daarmee om ging.
Waarom Allene?
Ik 'ontmoette' haar min of meer tijdens mijn research voor Bernhard, toen ik onderzoek aan het doen was naar de tijd die hij in Parijs had doorgebracht. Ik kwam terecht in een schitterend huis pal aan zee in Cap d'Ail, waar ze in 1955 haar laatste winter bleek te hebben doorgebracht. Het is nu eigendom van een nichtje van haar stiefzoon. Ik had al jaren het vage romantische idee dat ik eens een boek wilde schrijven over een oude vrouw die in een huis aan zee terugkijkt op haar leven. Dus ik vroeg een beetje door naar haar levensgeschiedenis en hoorde zoveel spannends dat ik dacht: dit is mijn boek.
Wat fascineert je zo aan haar?
Haar overlevingsdrang. Dat typisch Amerikaanse idee dat je je eigen leven vorm geeft en dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen. Allene is vijf keer getrouwd geweest. Haar eerste man was een rijke erfgenaam die zich bijna letterlijk doodgokte en haar behalve met twee kinderen, ook met een miljoen aan schulden achterliet. Ze heeft zich vanuit die situatie weer omhooggeknokt, hertrouwde, scheidde en vond uiteindelijk de liefde van haar leven in Anson Wood Burchard, een van de mannen die General Electric groot maakte.
Hoe kwam ze dan in Europa terecht?
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog verloor ze haar beide kinderen – haar dochter was toen zwanger - en kort daarna ook haar man. Daarmee werd ze, aldus de New York Times, 'the richest and saddest widow of New York'. Kort na het verschijnen van dat stuk nam ze, inmiddels 54 jaar oud, de boot naar Europa, haalde een aantal jaren van haar leeftijd af en vestigde zich in Parijs om een heel nieuw leven te beginnen. Daar ontmoette ze prins Heinrich Reuss XXXIII, ooit de meest favoriete kanshebber op de Hollandse troon en destijds een buurman van het gezin Zur Lippe Biesterfeld.
Kaarten a € 7.50 zijn te koop bij Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 in Heemstede (023 5282472) en ook Bij Casca, Herenweg 96 in Heemstede.