Typography

'Als meer dan een miljoen mensen een boek wil schrijven over zijn of haar leven, is het hoog tijd dat er een boek komt dat vertelt hoe je structuur in je verhaal brengt', zegt Brenda van Es, schrijfster van het boek 'Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven'.

023 Haarlem Cultuur - De boeklancering van haar boek vindt plaats op 5 februari in de Doelenzaal van de bibliotheek van Haarlem in de Gasthuisstraat 32 om 13:45 uur. Ze overhandigt het eerste exemplaar aan de hoofdredacteur van het Schrijven Magazine, Frank Noë. De zangeres Urita Badain Mual zorgt voor de muzikale omlijsting (www.urita.nl).

Schrijftrend

Het potentieel aan schrijvers van levensverhalen in Nederland en België is groot. Programma’s als Verborgen Verleden en de populaire tijdschriften ZIN en Schrijven Magazine dragen daar zeker aan bij. Steeds meer mensen willen een boek over hun leven schrijven. Sommige om te publiceren, sommige schrijven het voor de generaties na hen en weer andere voor zichzelf. Voor al die mensen schreef Brenda van Es haar boek. 

Waar begin je?

Soms zien mensen door de bomen het bos niet meer waardoor ze niet weten waar ze moeten beginnen. 'Steeds meer mensen hebben de wens om over hun leven te schrijven, of dat nu voor de kinderen is of voor een groter publiek, dat maakt in feite geen verschil. De voornaamste vragen liggen rond de structuur van hun verhaal. Waar begin je, welk tijdsbestek beslaat het verhaal, hoe zorg je voor een goede verhaallijn? Juist die mensen geef ik met dit boek een handvat zodat ze weten waar hun verhaal zich laten vinden en hoe ze kunnen beginnen. Bijkomend voordeel is dat je schrijfplezier houdt waardoor zo'n boek ook daadwerkelijk het licht ziet. '

Wars van 'en toen- en toen- en toen'

'Sinds 2013 woon ik een groot deel van het jaar in Spanje. Daar geef ik jaarlijks zo'n twaalf schrijfweken 'Ik & Mijn levensverhaal'. Ik leer mensen stapsgewijs tot een structuur voor hun boek te komen. Hoe ze ervoor zorgen dat hun levensverhaal geen ‘en toen-en toen-en toen’-boek tjokvol stamboomfeiten wordt. Ze hebben een verhaal te schrijven, geen opsomming', aldus Brenda. In boek geeft de schrijfster op een toegankelijke manier opdrachten om stapsgewijs tot een structuur te komen voor een boek. Verder staan er talloze schrijftips en bijbehorende voorbeelden in van bekende schrijvers en van cursisten die reeds een schrijfweek bij haar volgden. 'Dat is leerzaam, want ik laat ook de valkuilen zien'.

Over de auteur

Brenda van Es ontwikkelde de ©ES methodiek – Eerst Structuur – speciaal voor levensverhaalschrijvers. Het resultaat is verbluffend: levensverhalen komen helder en krachtig op papier, óók zonder schrijfervaring. Ze helpt al jaren mensen bij het schrijven van hun autobiografische boek. Brenda volgde de Academie voor Communicatie in Amsterdam, haalde haar tweedegraadslerarenopleiding, maakte carrière bij beursgenoteerde bedrijven en goededoelenorganisaties. In 2013 richtte ze ‘100 jaar na vandaag’ op en vertrok naar Spanje om daar het hele jaar door schrijfcursussen te geven onder de naam ‘Ik & Mijn levensverhaal’.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur