Typography

De positieve werking van muziek in al haar facetten is een algemeen feit. Wie wordt er niet vrolijk van Pharell Williams ‘Happy’? Wie heeft niet ooit zijn of haar liefdesverdriet verwerkt door te zwelgen in sombere, melancholische muziek…

Uitgaande van de positieve werking van muziek, vatte de Hilversumse gitaarbouwer Robbert de Vos het idee op om voor kinderen die ziek zijn en in ziekenhuizen moeten verblijven een ‘Muziekids Studio' in het leven te roepen. Ron Peereboom Voller, muziekspecialist bij uitstek, zag dit initiatief helemaal zitten. Vanaf de oprichting is hij als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Muziekids.

Ron’s leven stond en staat in het teken van muziek. “In het gezin waarin ik opgroeide draaide alles om muziek. Mijn moeder zong in operette’s en musicals, haar vriend was trompettist in een bigband, mijn oudste broer zat op het conservatorium, speelt dwarsfluit en is musicoloog en mijn jongste broer is vrijetijds-drummer met wie ik in diverse bands heb gespeeld. Toen ik bij De Telegraaf ging werken heb ik twintig jaar lang over popmuziek geschreven. Dat begon met een rubriekje over de Top 40 dat ik uiteindelijk heb uitgebouwd tot twee pagina’s in de zaterdageditie met interviews, reportages en concertrecensies van alles en iedereen op dat moment in de popmuziek. En ik ben nog steeds muzikaal actief. Met de band Musher, waar ik de bassist van ben en in een vocal harmonygroep als een van de negen zangers”, vertelt de 58-jarige Heemstedenaar. 

Door zijn werk kwam Ron in contact met Robbert de Vos, die in Hilversum een gitaarwinkel en muziekschool bestiert, maar die ook gitaren bouwt in zijn atelier. “Hij organiseerde ooit de Nederlandse Gitaarkampioenschappen, een evenement dat later onder de naam Sena Guitar Awards werd voortgezet. En hij vroeg of ik in de jury wilde zitten”, legt de met een diepe, rustgevende basstem uitgeruste vrijwilliger uit. “Dat was natuurlijk ontzettend leuk om te doen. En toen ontstond bij Robbert het idee voor Muziekids. Nou ja, zodra je hoort wat de bedoeling is, ben je om! Ik ook dus, zeven jaar geleden alweer. Maar nog iedere keer als we ons verhaal mogen vertellen, merk je dat het direct aanslaat.”

Kracht van muziek

Het moest iets speciaals worden voor kinderen die de pech hebben om met een ziekte in aanraking te komen waarvoor zij in een ziekenhuis of zorginstelling moeten verblijven. Als gitaarbouwer was en is muziek ook bij initiatiefnemer Robbert de Vos een rode draad. De kracht van muziek kwam hij in zijn winkel en muziekschool dagelijks tegen. Peereboom Voller: “Zo ontstond bij hem het idee om muziekstudio’s te realiseren op locaties waar kids het niet makkelijk hebben. Ziekenhuizen dus. Daar kunnen ze dan kennismaken met de kracht van muziek door ernaar te luisteren, door ook zèlf muziek te maken, waar ze op een podium karaoke kunnen zingen en waar ze soms ook bekende muzikanten kunnen ontmoeten. Kortom, muziek beleven in de meest uitgebreide zin van het woord.

Het was het begin van de Stichting Muziekids. Het idee er achter is simpel: in zoveel mogelijk ziekenhuizen en zorginstellingen muziekstudio’s inrichten voor zieke kinderen. Wij zorgen ervoor dat muzikaal zeer ervaren studioleiders de kids zeven dagen per week kunnen begeleiden om hen te leren om individueel en samen muziek te maken. Plezier staat uiteraard voorop; die kinderen hebben het immers al moeilijk zat. Muziek doet je dingen vergeten. Wat  is er nu mooier dan hen daarbij mee te helpen! Fantastisch toch als je hiermee kunt bereiken dat de dagelijkse narigheid van deze kids wat wordt verzacht? Dát is wat we willen bereiken!”

Ron Peereboom Voller

Prijskaartje

In de praktijk blijkt de uitvoering van dit lovenswaardige initiatief niet eenvoudig. Ron: “In de huidige tijd is er bij de zorginstellingen geen geld meer om dit vorm te geven. We krijgen dus wel een ruimte toegewezen, maar de rest zullen we zelf moeten invullen. En dat kost dat het klapt. Ga maar na: de ruimte moet geluiddicht worden; je zit tenslotte vaak midden in een ziekenhuis. Wat dacht je verder van hygiëne, luchtbeheersing, er moeten complete bedden naar binnen kunnen, podium, licht, apparatuur, muziekinstrumenten… Daarvoor zijn we hard bezig om fondsen te werven. Dat moet toch lukken, denk je dan. Maar grote bedrijven, verzekeraars of de bekende fondsen… Als beginnende stichting zien ze je niet staan. Dat is keihard knokken.”

Toch kreeg de stichting het via kleine sponsors, lokale ondernemers en welwillende bouwbedrijven voor elkaar om al drie studio’s draaiend te hebben. Ron enthousiast: “Twee in het Gooi en een in Tilburg. En iedere studio krijgt een bekende Nederlandse artiest als naamgever. Dus in het Sint Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg is dat de ‘Guus Meeuwis Muziekids Studio’. Op 20 mei vieren we daar, samen met Guus, alweer ons driejarig bestaan. En in het Tergooi en Heideheuvel in Hilversum zitten de ‘Rene Froger Muziekids Studio’s’. In juni hopen we, mits we de begroting nog sluitend kunnen krijgen, de ‘Ali B Muziekids Studio’ in De Kinderkliniek in Almere volledig operationeel te hebben. En supemooi: volgend jaar opent Armin van Buuren ‘zijn’ Muziekids Studio in het nieuwe Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Ook daar zijn we hard voor bezig om de laatste fondsen voor te werven. En met de nodige inspanning komt er ook een studio in onze regio. En die zou zo maar eens naar Giel Beelen vernoemd kunnen worden. Gaaf hè!”

Andere kinderen

Ron tot slot: “” Artsen in Tilburg en Almere vertellen ons dat ze normaalgesproken kinderen uit de wachtruimte halen. Nu moeten ze steevast naar de studio om de kids op te halen. Da’s toch geweldig? Ze vertellen dat ze totaal andere kinderen voor zich hebben dan voorheen. Veel rustiger en blijer. Dat zegt toch genoeg, lijkt mij.”


Wilt u meer weten over de Stichting Muziekids of dit prachtige initiatief steunen? Kijk dan op www.muziekids.nl

 

Helende werking muziek

Is de genezende werking van muziek eigenlijk wetenschappelijk bewezen?
Neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder is vriend van de stichting Muziekids. Al meermalen publiceerde hij over de werking van muziek op de hersenen en de effecten daarvan. Momenteel schrijft Scherder, samen met kinderarts Mark Hoetjer van het Diakonessenhuis in Utrecht en met liedjesschrijver en producer John Ewbank, een onderzoek uit naar de (genezende) werking van muziek op zieke kinderen in het algemeen. Delen van het onderzoek zullen in de studio’s van de Stichting  Muziekids plaatsvinden.

 

Stichting Muziekids

De Stichting Muziekids zet zich in om in zoveel mogelijk ziekenhuizen een muziekstudio in te richten. In de studio is een podium en zijn allerlei muziekinstrumenten. Van drumstel tot gitaar, van dj-booth tot karaokeset. Kinderen die door wat voor omstandigheid dan ook helaas in die zorginstelling moeten verblijven, kunnen er gebruik van maken. Maar ook vriendjes of vriendinnetjes, broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes die op bezoek komen mogen er muziek maken. Voor de stichting geldt maar een ding: proberen de kinderen tijdens die vervelende en vaak stressvolle periode een ‘helende’ muziekbeleving aan te reiken. Zo kunnen ze pijn, het gemis van thuis en welke andere negatieve gedachte dan ook, even uit hun hoofd krijgen. Of beter nog, misschien zelfs vergeten.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur