Typography

Strandpaviljoen Rapa Nui

023 Overveen Uitgaan - Die serieuze kans kwam voorbij in de vorm van een strandpaviljoen op de grens van Zandvoort en Bloemendaal aan Zee. Rapa Nui (Polynesisch voor ‘Grote Rots’) werd in 2012 aangekocht van de toenmalige oprichters. Cees Noordermeer stapte uit het driemanschap en Nico en Jan dreven nu samen de onderneming. Rapa Nui was een bijzonder kleurrijk paviljoen dat al een reputatie had opgebouwd als ‘etablissement voor iedereen’, van jeugd en surfschool tot gezinnen en families, maar waar ook de oudere mens zijn plek had gevonden.

Een mooie kans om de filosofie van Jan en Nico verder uit te bouwen. “Je moet weten dat we het, naast het ondernemen, vooral belangrijk vinden om met veel plezier te werken,” aldus Nico. “We werken vanaf het begin met een vaste club medewerkers die onze onderneming het gezicht geven en die bepalend zijn voor de sfeer.
We willen namelijk dat klanten graag bij ons terugkomen. Ik geloof heilig dat, naast een goede prijs- en kwaliteitverhouding van onze producten, de sfeer bepalend is voor het succes van onze onderneming. We investeren daarom veel in onze mensen om te zorgen dat er een familiegevoel ontstaat, een soort vanzelfsprekendheid dat je elkaar altijd helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is, maar ook wanneer dat zelfs niét nodig is. In de beginjaren was het af en toe wakker liggen. In de winter was Zuidam nog onvoldoende rendabel, maar alle kosten gaan natuurlijk door. Ook de salarissen. Dat was best wel eens knijp. Maar nu ben ik erg blij dat we dat hebben gedaan.”  

Goed geoliede machine

Jan knikt instemmend. “Ook bij Rapa Nui is dat niet anders. We hebben een fantastisch team dat intensief samen werkt en waar we ons op kunnen verlaten. Een betere basis kun je je niet wensen.”

 

Op een warme zondag eind mei wordt de daad bij het woord gevoegd. Alle ligbedden op het strand zijn bezet, het terras is overvol. De Haarlemse band ‘The Family’ treedt op en de barbecue staat vast warm te draaien. Zijn we gewend even geduld te moeten hebben met bestellingen in dit soort omstandigheden, bij Rapa Nui staat je drankje binnen no time voor je neus en een schaal met bittergarnituur binnen drie minuten. Het is een gesmeerde, geoliede machine die maar een doel heeft: het de klanten het zo goed mogelijk naar de zin maken. En terwijl de machine loopt, zit Jan ontspannen bij ons aan tafel. Een uitstekende gastheer die met iedereen een praatje maakt en ook af en toe met een medewerker. Alles is achter de schermen tot in de puntjes geregeld. Als de nood aan de man mocht komen, springen de mannen als vanzelfsprekend bij.

Lekker sfeertje, lekker onderuit

De sfeer bij Rapa Nui is bijzonder ontspannen. Kinderen grutten in het zand, stelletjes genieten van de zon, elkaar en een goed glas wijn, ouderen bivakkeren onder een parasol en Roel van Velzen en The Family spelen de ene cover na de andere op de hun schijnbare doodmakkelijke manier, de sfeer opstuwend naar een nog meer zonnige, blije dag. “Ze spelen hier vanmiddag van vijf tot zeven uur, straks spelen ze in Haarlem, bij Stiels, waarmee we een goede samenwerking hebben,” vertelt Jan. Samen met Joost van Rijmenam, de eigenaar van Stiels, staat hij te genieten van de muziek. En het bleef nog lang warm die dag.

Onno van Middelkoop
Tekst & foto's

Cultuur & Uitgaan

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen