Typography

Foto: Marilou den Outer- Jaap Verschoor bij uitreiking Minerva Cultuurprijs 2019

023 Heemstede Cultuur - Tijdens de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst en tevens algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek neemt Jaap Verschoor na twaalf jaar afscheid als voorzitter wegens het bereiken van de statutaire termijn. Deze gedenkwaardige avond die uiteraard eveneens wordt bijgewoond door  kandidaat voorzitter is Ronald Huigen uit Heemstede, vindt plaats op donderdag 6 juni a.s. in het raadhuis van Heemstede.

In de twaalf jaar dat Jaap a.s voorzitter voor een groot deel aan het roer stond, heeft de vereniging een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Van een bescheiden, veelal op de achtergrond opererende organisatie naar een club die volop meedoet aan het publieke debat over het brede terrein van cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek waaronder niet alleen . monumenten vallen, maar bijvoorbeeld ook landschap (Manpadslaangebied) en verhalen over het verleden. Ook toetst de vereniging nieuwbouwplannen op hun plek in de omgeving, zodat het bestaande erfgoed niet aangetast wordt.

De vereniging heeft een kwaliteitsslag gemaakt: het tijdschrift HeerlijkHeden is veranderd van een zwart-wit blad op klein formaat naar een echt magazine in kleur op A4-formaat. Ook de kwaliteit van de inhoud is op een veel hoger niveau komen te liggen. En datzelfde geldt voor de vele activiteiten van de HVHB.

Jaap Verschoor voegt hieraan toe: ‘Dat alles is niet zozeer mijn verdienste, maar de verdienste van de hele vereniging.’

Religieus erfgoed

Op het programma van de voorjaarsbijeenkomst staat tevens het thema ‘religieus erfgoed’. Architectuurhistoricus Michel Bakker heeft een inventarisatie opgesteld van dit erfgoed in Heemstede, onder meer omdat in de nabije toekomst veel religieuze gebouwen in Nederland afgestoten worden voor de eredienst en een nieuwe bestemming krijgen of gesloopt worden. Bakker heeft in zijn overzicht ook scholen meegenomen, die immers vaak vanuit kerkelijke instellingen zijn opgericht. Hillebrand de Lange zal tijdens de bijeenkomst enkele voorbeelden geven van kerken die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het rapport wordt aangeboden aan monseigneur Jan Hendriks (hulpbisschop in het bisdom Haarlem-Amsterdam), Alexander van der Voort Maarschalk (voorzitter PKN Heemstede) en wethouder Nicole Mulder.

Erfgoedprijs en Hageveld

Zoals gebruikelijk is de ze avond de film te zien die leerlingen van Hageveld in het kader van hun maatschappelijke stage voor de HVHB hebben gemaakt. Tevens wordt deze avond de Burgemeester Van Lennep Erfgoedprijs uitgereikt.

Locatie: raadhuis Heemstede. Aanvang: 20 uur, deur open om 19.30 uur. Gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Jos de Jong

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen