Typography

Houten kop en wieken op 6 november naar werkplaats Oterleek

023Heemstede Cultuur - Het molentje van Groenendaal is toe aan groot onderhoud. De houten kop en de wieken van het molentje worden hiervoor overgebracht naar Oterleek, waar een molenbouwer die gespecialiseerd in het maken en restaureren van molens, het werk zal uitvoeren. Op woensdag 6 november wordt met een kraan de kop van het molentje op een vrachtwagen geplaatst voor het vervoer naar de werkplaats. Voor die tijd zijn de wieken al gedemonteerd. Het is de bedoeling dat het molentje voor de zomer van 2020 weer volledig operationeel is.

In afwachting van het groot onderhoud staat de molen sinds enige tijd stil. De bovenkant wordt voor de winter overgebracht naar de werkplaats, zodat de afzonderlijke onderdelen gerestaureerd kunnen worden en niet bloot staan aan de
weerselementen. Het complete exterieur van de bovenbouw wordt vervangen: het houtwerk van de gevelbekleding, de wieken en de kop van de molen. De medewerkers van het kleine familiebedrijf dat de restauratie uitvoert doen alles zelf en het is niet te voorspellen wat ze bij de herstelwerkzaamheden tegenkomen. Daarom is een exacte planning niet te geven, maar voor de zomer is alles naar verwachting afgerond.

Rijksmonument
Het molentje van Groenendaal is sinds 2004 een Rijksmonument. In het register van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat het als volgt beschreven: ‘De kort na 1776 gebouwde kleine houten stellingmolen is geplaatst op een vierkante stenen onderbouw en voorzien van een dubbele stelling. De molen maalde het water door middel van een vijzel naar het hoger gelegen Groenendaal om zo in de zomer de vijvers en waterlopen van voldoende water te voorzien. De molen is van belang als functioneel, maar relatief minder vaak voorkomend onderdeel van de buitenplaats; vanwege de ermee verbonden geschiedenis van monumenten van bedrijf en techniek (stoommachine); vanwege zijn beeldbepalende en schilderachtige ligging.’

Markant en geliefd
Inwoners, gemeente, de molenstichting Zuid-Kennemerland en natuurlijk molenaar Guus Boers hechten aan het markante molentje bij de kinderboerderij en het Groenendaalse bos. Het is een geliefd object voor fotografen. Na het groot onderhoud is het molentje weer toekomstbestendig en kan iedereen er weer van genieten.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen