Typography

023 Haarlem Cultuur/Duurzaamheid – Opnieuw heeft conceptontwikkelaar Cobraspan laten blijken in staat te zijn om oude monumentale Haarlemse panden op werkelijk sublieme wijze te restaureren en te behouden voor het nageslacht. Middels grondige renovatie heeft het bedrijf vier statige herenhuizen aan de Dreef herbouwd naar zestien luxe en hoogwaardige stadsappartementen.

De grootsheid waarmee deze gebouwen oorspronkelijk in Franse neorenaissancestijl zijn ontworpen door de Haarlemse architect Adrianus van der Steur jr. (1835 – 1899), is na decennia wedergekeerd in ‘Op Dreeff’. Zo dichtbij het historische centrum van Haarlem en gelegen tegenover het historisch significante Paviljoen Welgelegen, is ‘op stand wonen’ wederom mogelijk.  


Karakteristieke originele interieur bewaard
Bij de intensieve renovatie van de herenhuizen is het originele interieur bewaard gebleven, waaronder de vele originele deuren, schouwen, trappenhuizen en monumentale plafonds met rijk versierde ornamenten. Karakteristieke elementen zijn zoveel mogelijk intact gelaten en in originele staat teruggebracht. In de trappenhuizen zijn liften geplaatst, zonder afbreuk te doen aan de historische uitstraling. In de laatste fase zijn de gevels geheel gerenoveerd met als resultaat karakteristieke panden vol luxe, grandeur en met een eigen parkeergelegenheid. De verkoop van de 16 gerealiseerde appartementen in de vier herenhuizen aan de Dreef is inmiddels gestart.


Historisch terrein nabij Henry Hope’s Paviljoen Welgelegen

Het appartementencomplex staat op historisch terrein en heeft uitzicht op Paviljoen Welgelegen. Bankier en kunstliefhebber Henry Hope (1735-1811) liet het Paviljoen aan het eind van de 18e eeuw bouwen. Het gebouw kreeg na 1808 haar huidige naam van de destijds gehuisveste Hollandse koning Lodewijk Napoleon, broer van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Na de Franse overgave in 1813 werd het terrein Nederlands staatseigendom en werd het door Koning Willem I aan zijn moeder gegeven, prinses Wilhelmina van Pruisen. Sinds 1930 werkt het bestuur van de provincie Noord-Holland vanuit Paviljoen Welgelegen.


Behoud van schoonheid

Cobraspen Groep staat bekend om het op fenomenale wijze restaureren, ontwikkelen en beheren van monumentaal en industrieel erfgoed. De nadruk ligt hierbij op het behoud en hergebruik van bestaande en originele authentieke materialen. Luigi Prins, grondlegger van de Cobraspen Groep, focust zich sinds begin deze eeuw op de herontwikkeling van het SugarCity-gebied in Halfweg. Daarnaast is de groep onder meer bekend van het flexibele kantorenconcept Office Hotel, het short-stay concept Htel Services Apartments en evenementenlocatie SugarCity Events.


Luigi Prins, cultuurbehouder bij uitstek

Directeur Luigi Prins draagt als geen ander Haarlem een bijzonder warm hart toe. Als monumentale karakteristieke Haarlemse panden gedurende de jaren zijn verwaarloosd maar voor cultuurbehoud bewaard zouden moeten worden, dan is de Cobraspen Groep als geen ander hèt bedrijf dat in staat is om deze panden op sublieme wijze te verbouwen en hen de oude authentieke allure terug te geven.
Met de redding van de torenspits van de Spaarnekerk meer dan 35 jaar geleden legde hij ooit de basis voor de huidige Cobraspen Groep. “Haarlem is rijk aan veel historisch erfgoed. De schoonheid van de stad moeten we zoveel mogelijk behouden,” aldus Prins. “Na vele decennia worden eindelijk deze prachtige panden aan de Dreef weer in gebrui

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur