Typography

023 Haarlem Cultuur & Uitgaan – Eindelijk, de terrassen mogen weer open. Maar hoe? Er verandert nogal het een en ander na alle corona-ellende. Het wordt er met de van bovenaf opgelegde anderhalvemetermaatschappij allemaal niet gezelliger op.

Of het zo gezellig is om op anderhalve meter van elkaar een drankje te doen, valt te betwijfelen. De overheid heeft ook diverse handhavende maatregelen opgelegd aan de terrashouders, en ook dáár word je niet erg vrolijk van. Maar, van de andere kant beter één terras dan helemaal géén.

Gouden terrasregels
De gemeente Haarlem spreekt over ‘Tien gouden terrasregels’ om de benodigde verruiming mogelijk te maken gedurende de huidige beperkingen. Deze ‘gouden’ regels gelden in Haarlem in ieder geval van 1 juni tot 15 oktober of misschien nog wel langer als onze Haagse mannen dat besluiten als men nog niet overtuigd is dat het coronavirus definitief is verdwenen. Door toepassing en handhaving van deze ‘gouden’ regels wordt direct rekening gehouden met de (verkeers)veiligheid, toegankelijkheid en gezondheid.

Anderhalve meter tussen gasten en personeel vraagt om meer terrasruimte. In een historische stad als Haarlem kan dat op problemen stuiten. Toch is extra ruimte gewenst voor al die ondernemers die door deze crisis hard geraakt zijn en graag een halt willen toebrengen aan de steeds groter wordende verliezen als gevolg van sluiting van hun bedrijven. Hildo Makkes van Koninklijke Horeca Nederland: “Als Haarlemse horeca ondernemers zijn we blij met deze praktische en slimme aanpak door de Gemeente Haarlem om snel te kunnen schakelen in een tijd waar iedere euro omzet nodig is om te overleven.”


Verruiming vraagt creativiteit
Wethouder Berkhout is positief over de mogelijkheden: “Tijdens een schouw langs locaties in de binnenstad samen met ambtenaren en Koninklijke Horeca Nederland werd mij al snel duidelijk dat er echt iets nodig is. Verruiming vraagt creativiteit van de horeca en de gemeente, maar ook begrip en steun van bewoners. Ik hoop dat we als stad hier iets moois van kunnen maken samen, in de wetenschap dat het tijdelijk maar noodzakelijk is. Ik verwacht dat deze regels helpen om de hoognodige duidelijkheid te geven.”


Terrasloket en terrasteam
Met de gouden regels in de hand kan een ondernemer zonder ingewikkelde aanvraag zelf kijken hoe hij zijn terras ruimer neer kan zetten. Omdat niet elke locatie hetzelfde vraagt, is er ook een beslisboom opgesteld die helpt om te bepalen wat er op welke locatie mogelijk is.  Om eventuele onduidelijkheden en vragen snel te beantwoorden, heeft de gemeente een terrasteam in het leven geroepen, bereikbaar via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


1,5 meter in de stad: gele hartjesroute
De gouden regels zijn onderdeel van een breder pakket tijdelijke maatregelen waarmee het college ervoor wil zorgen dat op de drukste plekken in de stad zoveel mogelijk afstand gehouden kan worden. Deze zullen vanaf 1 juni gefaseerd worden uitgevoerd, te beginnen met een ‘gele hartjes’ markering waarmee op gastvrije wijze looprichtingen worden vermeld in het centrum, de Generaal Cronjéstraat, de Amsterdamstraat en rondom de winkelcentra Marsmanplein en Schalkwijk. Dit idee van centrum manager Falco Bloemendal, Haarlem Marketing en Haarlem Centraal is omarmd door het college en wordt direct uitgevoerd.


Handhaving en eigen verantwoordelijkheid
De gemeente vertrouwt erop dat Haarlemmers en bezoekers zelf hun verantwoordelijkheid blijven nemen om drukte te vermijden. De maatregelen zijn erop gericht om mensen hierbij te helpen en eraan te herinneren. Handhaving zal alleen ingezet worden als de aanpassingen niet afdoende werken of wanneer mensen doelbewust of hinderlijk de regels overtreden.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen