Typography

Wie dicht de stad?

023 Haarlem Kunst & Cultuur - Haarlem zoekt per 1 september 2020 een nieuwe stadsdichter. Aan wie draagt stadsdichter Willemien Spook het stokje over? Ben jij iemand die Haarlem voelt, ruikt en ademt? Kun je je verplaatsen in wat de stad Haarlem drijft en beweegt? Laat jouw werk lezen en jouw stem horen. Zorg dat de stad bruist van poëzie: van Noord naar Zuid en van Oost naar West!

Of je nu vanaf papier dicht of vanaf het podium, een bundel hebt gepubliceerd of niet: je bent welkom om werk in te sturen. Jouw overtuiging, zeggingskracht en bekwaamheid zijn leidend. Een deskundige en onafhankelijke commissie beoordeelt de ingezonden gedichten en draagt haar advies voor aan het College van Burgemeester en Wethouders. De zoektocht naar een nieuwe stadsdichter is een samenwerking van de gemeente Haarlem en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

 

Welk soort stadsdichter zoeken we?
Als stadsdichter vang je zo veel mogelijk stadsgeluiden in woorden. Je bent literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad en interesseert Haarlemmers op een aansprekende wijze voor poëzie. Verder voldoe je aan de volgende criteria:

Je woont in Haarlem of hebt op een andere wijze aantoonbare binding met Haarlem. Geen Haarlemmer? Overtuig ons waarom je Haarlemser dan de Haarlemmers bent.

Jouw gedichten getuigen van vakmanschap.

Je schrijft in de Nederlandse taal, in de ruimste zin van het woord.

Je weet jouw gedichten op een aansprekende manier te presenteren.

Je bent bereid om twee jaar als stadsdichter van Haarlem op te treden.

Je bent 18 jaar of ouder.

 

Hoe werkt het?
Stuur vóór 9 augustus aanstaande 3 gedichten, jouw CV en een korte motivatie waarin je ingaat op de selectiecriteria naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De commissie beoordeelt de inzendingen. Van de drie gedichten mogen er twee bestaande gedichten zijn, als derde gedicht ontvangen we graag een nieuw gedicht over Haarlem.

 

Samenwerking
De Bibliotheek Zuid-Kennemerland en de gemeente Haarlem vinden het belangrijk dat literatuur zichtbaar en voelbaar is in de stad en ondersteunen dit op verschillende manieren. Sinds 2004 stelt de gemeente Haarlem een stadsdichter aan. Twee jaar lang brengt de stadsdichter belangrijke gebeurtenissen in de stad poëtisch onder de aandacht. De stadsdichter wordt aangesteld door de gemeente, maar is artistiek onafhankelijk. De stadsdichter schrijft minimaal zes stadsgedichten per jaar.

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland begeleidt de stadsdichter in het stadsdichterschap en zorgt dat de stadsgedichten lees- en zichtbaar worden voor de inwoners van Haarlem. De Bibliotheek heeft een wijdverspreid netwerk in de stad (en regio) en bereikt daarmee een groot deel van de bewoners van Haarlem.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen