Typography

(door Eva van der Heijden)

023 Haarlem Kunst & Cultuur - Ik spreek af met Dave Binkhorst, zijn eerste boek komt eraan. Dave is vaste columnist van NLmagazine.nl dus hebben wij de primeur om voor het eerst te spreken over wat komen gaat. We spreken af in een strandtent, zijn lievelingsplek. Hij komt binnengelopen en oogt ontspannen en zelfverzekerd. 

Hoe gaat het met je? Overleef je het een beetje in de Corona tijd?
Ja, het gaat goed. Iedereen op wie ik gek ben is gezond en ik vind dat wij verder niks te klagen hebben. Wel schrik ik van de wereld, oprecht. Ik maak mij zorgen over hoe we met elkaar omgaan. Er wordt steeds meer verdeeldheid gecreëerd in een tijd waarin je het in mijn ogen juist samen moet doen. 

Waarop doel je dan?
Nou ja, neem dat racisme verhaal. Racisme is in deze tijd en in mijn ogen gewoon een uit de hand gelopen desinteresse. We moeten dit samen oppakken en vragen stellen over elkaars culturen en gevoelens en niet zomaar wat roepen. Ik wil geen ‘Team Johan Derksen’ tegen ‘Team Akwasi’ zien op Twitter. Ik weet dat dit over 1% van de samenleving gaat want, elk normaal denkend mens is tegen racisme lijkt mij. Verder wil ik er niet teveel op in gaan want, tegenwoordig weegt elk woord veel te zwaar. Laten we het over de toekomst hebben. 

Oké dat begrijp ik. De laatste keer dat ik je sprak had je één droom, de niet-lezers aan jouw zijde krijgen. Is dat al gelukt?
Ik weet het niet maar, ik denk dat er zeker mensen in mijn omgeving zijn. En dan vooral jongens die mij echt zijn gaan lezen en mij nu volgen; ze vinden het niet meer ‘raar’ maar vinden het gaaf worden. Een groter compliment kan bijna niet. De mensen die het nog steeds belachelijk maken of raar vinden, probeer ik buiten te sluiten. Ik vind het een rot eigenschap als iemand geen respect heeft en iemand zijn passie constant afkraakt, wat die passie ook is. Ik denk trouwens dat het ook een bepaalde vorm van jaloezie is als iemand succes heeft en je zelf in een bepaald ding blijft hangen. Dus vaak doen ze het niet eens expres, denk ik. Dat scheelt dan weer, haha... 

Ja dat snap ik, ze zien het eindelijk en je hebt gelijk met wat je zegt dat je mensen die je niet stimuleren, een beetje op afstand moet houden. Dat leer je met de jaren. En de vrouwen? Nog steeds zoveel liefdesverklaringen in je telefoon?
Haha, ik zou liegen als ik nu nee zou zeggen. Er zijn zo ontzettend veel leuke en mooie vrouwen op de wereld en ik ben gevleid door de aandacht maar, ik vind het belangrijkste dat ze mijn teksten mooi vinden. Ik ben ook zeker niet op zoek naar een relatie of iets. Ik merk wel hoe het gaat. Het komt vanzelf op mijn pad. Ik denk sowieso dat zoeken of forceren van liefde kansloos is. Het komt of het komt niet. 

Ja dat is ook zo. Mijn man en ik leerden elkaar ook kennen op een moment dat ik eigenlijk klaar was met de liefde, haha. En dat liedje waar je toen over vertelde? Is dat er al?
Ja, vanwege de Coronatijd is het allemaal wat trager gegaan. Er is veel via FaceTime geschreven en gemaakt en dus is het liedje bijna af. We gaan binnenkort de studio in om hem in te laten zingen. Super spannend dus. 

Ja, waar gaat het liedje over?
Het liedje gaat over iemand die op het randje van de afgrond staat. Hij is ziek maar desondanks ziet hij de positieve dingen in het leven. Zo sta ik zelf ook in het leven, geniet van de kleine dingen ondanks de tegenslagen. De tekst heb ik geschreven naar aanleiding van één van mijn columns. 

Dus niet over de liefde? Jouw stijl als schrijver.
Nee, ik vind dat daar al teveel liedjes over gaan en het is moeilijk om daarin qua songtekst iets nieuws en origineels te schrijven. Ik ga het hiermee proberen, wie weet komt er in de toekomst wel een nummer dat gaat over de liefde. Ik sluit het niet uit. Mijn grote inspiratiebron voor mijn liedjes is Boudewijn de Groot. Ik ga hem met de jaren steeds meer waarderen. Ik voel zijn teksten, echt elk woord. 

Ja, hij is een geweldenaar. Welk liedje vind jij he mooiste?
‘Telkens weer’. Dat nummer is een ode aan diegene van wie je houdt. Die ene avond dat de liefde nog als vrijheid voelt. ‘Je bent zo lief geweest vannacht, ik heb van je gehouden.’ Wat ik zei, het lijkt er echt op dat naarmate je ouder wordt, de liedjes steeds meer betekenis krijgen. Ik raad echt iedereen aan om eens goed naar hem te luisteren. 

Dan komen we bij je eerste boek, wat spannend. Hoe voel je je erbij?
Ja het is echt onwijs spannend maar, ook spannende dingen moeten soms gebeuren. Het voelt een beetje als een date met dat ene leuke meisje. Je kijkt er erg lang naar uit maar op de dag zelf ga je twijfelen en word je onzeker. ‘Moet ik dit wel doen?’ denk je dan. Hahaha... 

Haha ja zo herkenbaar maar, dit boek gaat er komen. Je gaat niet op het laatste moment afzeggen toch?
Ja, dit boek gaat er komen. Ik trek mijn beste pak aan. Ik ben nu al dik een jaar bezig en heb inmiddels aardig wat columns geschreven voor verschillende bladen en site’s en met name ook voor NLMagazine.nl. Het is misschien wat vroeg en snel maar, ik voel dat ik er klaar voor ben, dit moet mijn jaar worden, de beste date van mijn leven. 

Het boek wordt dus een soort bundel van al je columns?
Ja, inderdaad een verzameling van al mijn columns en daarnaast ook een los verhaal. Trouwens, wel alleen de columns die de leukste reactie’s hebben gekregen komen in het boek, haha... 

Ja gaaf. Dat verhaal, Ik ben benieuwd. Waar gaat het over?
Dat gaat over een jongen, een gevoelige jongen die gedumpt wordt. Hij wil haar terugwinnen en reist haar achterna. Hij neemt gitaarles en ondertussen neemt zijn ex-vriendin een cursus onzichtbaarheid. Op zoek naar zijn ex ontmoet hij een ander meisje op wie hij verliefd wordt. Het wordt een soort tweestrijd tussen een bestaande en een nieuwe liefde en een ode aan de zachte en gevoelige man. 

Gaat het over jezelf?
Nee, niet qua de liefde. Wel qua persoonlijkheid van de hoofdpersoon. Ik ben in de liefde wel resoluut geworden; als iemand mij dumpt is het klaar. Er zijn nu ook meiden die mij vroeger niet zagen staan en nu ineens wat van mij willen omdat ik de wind mee heb. Verschrikkelijk haha... In het boek vermeld ik wel dat ik een beetje klaar ben met al de macho’s en enge mannen aan de top. Daar is welk een aantal columns aan gewijd. Ik vind het bijvoorbeeld zo ongelofelijk raar dat de meeste mensen banger zijn voor zwervers dan voor wereldleiders in een strak pak. Deze mensen, die ons horen te beschermen, maken de wereld juist kapot. Ik schreef laatst een column over wat een man in mijn ogen nou een man maakt. In het boek ga ik er nog een stukje dieper op in. 

Hoe bedoel je?
Nou, een klein stom voorbeeld dat een man bang mag zijn voor spinnen. Waarom mag een vrouw alleen bang zijn voor een spin en roept ze de man erbij om het op te lossen? Vrouwen willen toch gelijk zijn aan de man? Of ben je alleen een man als je de spin vermoordt die ook maar gewoon leeft omdat hij op de wereld is gezet? 

Haha ja, ik weet het niet, dat is iets dat er gewoon is geslopen, denk ik.
Ben jij bang voor spinnen dan? Ja dus!
Ja, ik vind ze doodeng. Ik schaam me daar niet voor, maar die stereotypes, daar ben ik een beetje klaar mee.  Hetzelfde geldt voor een vrouw die wèl mag huilen en dat een man altijd sterk moet blijven. Als je moet huilen moet je gewoon huilen, daar is toch niks mis mee! En waarom mag een vrouw alleen van een romantische film houden? Zo kan ik nog wel een paar dingen noemen. Ik ben klaar met die stereotypes. Dit boek wordt een ode aan de gevoelige man. Ik hoop dat er veel mannen zijn die mijn boek lezen en die denken ‘ja, zo kan het natuurlijk ook. Ik hoef mij niet te schamen voor mijn gevoeligheid’.. 

En dat dan met tranen in hun ogen tegen je zeggen, dat zou mooi zijn zeg. Wanneer komt je boek uit? En hoeveel boeken worden er om te beginnen gedrukt?
Ik hoop en verwacht dat hij in het najaar uitkomt, de eerste druk bestaat uit ongeveer 500 exemplaren. Ik ben onlangs gestart met een blog op Facebook waarin ik mijzelf meer kan laten zien en aldus een groter bereik kan opbouwen. Ik vind een eerste oplage van 500 stuks best wel veel voor een debuut van iemand die nog tamelijk onbekend is. Ik hop natuurlijk van harte dat die oplage van 500 veel te weinig is. We gaan het zien, ik heb er zin in. 

Dave zijn boek ‘Geluk zit in kleine dingen’ komt dit najaar uit.
Wil je op de hoogte blijven? Volg dan zijn blog op Facebook genaamd Blog Dave Binkhorst.  

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen