023 Heemstede/Bennebroek Cultuur - Het nieuwste nummer van HeerlijkHeden, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, is onlangs verschenen.
Na de special in april over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding, is er nu aandacht voor Heemstede en Bennebroek in de jaren na de oorlog.
Zo werd in Heemstede in 1946 glas ingezameld voor huizen elders in het land die na beschadigingen in de oorlog nog niet voorzien waren van vensterglas (actie Ruiten Troef). Op het RCH-sportpark stroomde het publiek in 1946 en 1947 toe voor een concours hippique van de Hoofddorpse vereniging Vooruit, die op het eigen terrein vanwege oorlogsschade niet terecht kon. En vlak na de oorlog bestond de Rivierenbuurt in Heemstede nog maar uit een paar straten rond de Rijnlaan. De broers Goulmy groeiden er op en vertellen hun jeugdherinneringen.
Uiteraard is er ook aandacht voor het verhaal over de brand in de Nederlands Hervormde Kerk In Bennebroek in 1955. Heel het dorp liep uit. Gelukkig bleef de schade beperkt tot de toren van de 17de-eeuwse kerk die tegenwoordig een rijksmonument is. En in Heemstede verrees naast de in 1973 gebouwde Schouwbroekerbrug in 1974-1975 Spaarneborgh, een complex van tweehonderd terrasflats met een eigen jachthaventje.
Oud politici Adriaan Honig en Jan van Lierop
Verder richt de redactie de schijnwerpers op een tweetal lokale politici. Op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan ligt het graf van de Zaanse industrieel Adriaan Honig. Hij woonde vanaf 1901 in Heemstede en was er van 1905 tot 1920 gemeenteraadslid. Hij was nauw betrokken bij talrijke vernieuwingen in Heemstede: de bouw van raadhuis, de gasfabriek en het elektriciteitsbedrijf, de aanleg van riolering, en drinkwaterleiding en de aankoop van Groenendaal als wandelbos. In Bennebroek drukte wethouder Jan van Lierop jarenlang een stempel op de plaatselijke politiek. De hyacintenkweker, die een hele rits bestuurlijke functies bekleedde, werd bij zijn afscheid als wethouder de grijze eminentie van Bennebroek genoemd.
Tot slot in dit nummer aandacht voor postduivenverenigingen in Heemstede, de naweeën van de Spaanse griep en een interview met sociaal-geografe R. Clement, gespecialiseerd in historische kaarten en atlassen.
Meer informatie
Indien u meer wilt weten over deze laatste uitgave, raadpleeg dan www.hv-hb.nl waar u een aantal pagina’s van HeerlijkHeden 185 kunt inzien. Losse nummers van het tijdschrift zijn ook voorhande. Voor € 5,50 bent u de trotse eigenaar.
Reclameposter voor het concours hippique van de Hoofddorpse vereniging Vooruit op 20 juli 1946 in het Heemsteedse sportpark.
De bollenvelden van de familie Van Lierop in Bennebroek, eind 19de eeuw geschilderd door Ferdinand Hart Nibbrig.
Plaatsing van de nieuwe torenspits van de Nederlands Hervormde Kerk in Bennebroek in 1956. De oude spits was het jaar daarvoor afgebrand.