Typography

023 Overveen Kunst & Cultuur - Met de stad Haarlem op steenworp afstand loop ik op een nazomeravond door het poortgebouw Buitenplaats Elswout op.

In een tapijt van mos schieten de eerste paddenstoelen de grond uit en beginnen de vleermuizen te vliegen. Ik loop een wereld in vol natuur en geschiedenis.

Al bijna 400 jaar gebruiken mensen deze plek om de drukte van de stad te ontvluchten. De link met de stad, mensen en natuur is hier altijd geweest. Mensen ontspanden hier, maakten een wandeling en genoten van de natuur. Dat deed men in de 17de eeuw al en ik, bijna 4 eeuwen later, ook weer. Ik loop langs de koetshuizen, ijskelder en bruggen in bijzondere kleuren. En alles wat je ziet heeft een verhaal. De folly’s, de orangerie en de moshellingen.  

Tussen al deze monumenten hoor ik spechten, struint een ree rustig door het bos en loop ik langs reuzen van beuken en lindes. Niet alleen op natuur moeten we zuinig zijn, maar ook op cultureel erfgoed zoals hier. Plekken vol geschiedenis, mooie verhalen en bijzondere natuur. Zelf wandelen over Elswout? Dat kan! Of bezoek een van de andere monumenten die bij Staatsbosbeheer in beheer zijn. Verder lees je in deze nieuwsbrief over de populaire bronstexcursies. Veel plezier alvast!

 

 

Boswachter Rien de Vries

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen