023 Haarlem Maatschappij & Cultuur - De Amsterdamse Poort staat er weer voor generaties fraai bij. De poort uit 1355 werd eind vorig jaar in de steigers gezet door de gemeente Haarlem voor groot onderhoud en is nu weer helemaal klaar, ook voor de volgende generaties.
De Amsterdamse Poort is de enige Haarlemse stadspoort die nog overeind staat. De poort staat aan het einde van de oude route van Amsterdam naar Haarlem en is eigendom van de gemeente.
“De gemeente Haarlem heeft een diverse, omvangrijke en historisch belangrijke vastgoedportefeuille. Deze collegeperiode zijn we begonnen met het wegwerken van achterstallig onderhoud. De opbrengsten van de panden die we verkopen, gebruiken we om pareltjes in de stad zoals de Amsterdamse Poort op te knappen. Deze kan weer generaties mee”, zegt Jur Botter, wethouder Vastgoed.
Werkzaamheden
Tijdens het onderhoud zijn onder meer houtwerk, natuursteen en metselwerk hersteld. Ook is het uurwerk onderhouden en heeft de poort vogelwering gekregen. De bonte knaagkever in de houten constructie van de twee torens is bestreden en de toren is van binnen en buiten geschilderd. Verder is er achterzet-beglazing aangebracht om de Amsterdamse Poort beter te isoleren.
Het windvaantje op de top van de poort was helemaal kapot. Deze is met bladgoud gerestaureerd en blinkt weer in de zon.
Verdwenen pinakel op mysterieuze wijze teruggevonden
In een ver verleden stonden op de achterkant van de poort twee bollen, zogenoemde pinakels. Een van de twee is ooit verdwenen, waarschijnlijk van de poort gewaaid en nooit terug gevonden. De andere is tijdens het onderhoud fraai opgeknapt, maar zo alleen viel hij op. De afgelopen weken werd de gemeente al verschillende keren gevraagd waar de tweede pinakel was gebleven. Helaas kwijt. Toen alle werkzaamheden klaar waren, werd de bol ineens terug gevonden in de trapkast.
Hoe de bol daar terecht is gekomen is een raadsel. Tijdens de werkzaamheden stond hij er niet. Maar deze wordt alsnog teruggeplaatst.
Kunst op steigerdoeken
Kunstenaar Michael Rieu, die in de Amsterdamse Poort woont, sierde de steigerdoeken met kunstwerken. Deze zijn te koop via de website van de kunstenaar www.michaelrieu.com. De opbrengst gaat naar de Voedselbank en de kindertelefoon.
Bron: Gemeente Haarlem
Foto's: Gemeente Haarlem en Myrthe Smith