Typography

023 Bloemendaal/Overveen Kunst & Cultuur VIDEO - De Ruïne van Brederode krijgt géén buren. De Raad van State heeft een streep gezet door het bouwplan vlak naast de Noord-Hollandse ruïne.

Gemeente Velsen wilde drie, later werden het er twee, villa’s laten bouwen tussen tennispark Brederode en de overblijfselen van het eeuwenoude kasteel. Verschillende partijen, waaronder Erfgoedvereniging Heemschut, Vereniging Natuurmonumenten, Vereniging Behoud Landgoed, Stichting Monumenten Bezit en Stichting Omgeving Ruïne, verenigden zich in de Brederode Coalitie en maakten zich hard voor het schrappen van de plannen.

De partijen van de Brederode Coalitie vroegen de Raad van State het bestemmingsplan en de bijbehorende omgevingsvergunning te vernietigen vanwege tal van zaken die niet klopten. Zo oordeelt de Raad dat de partijen gelijk hebben over het feit dat er onvoldoende rekening is gehouden met het archeologische monument rondom het kasteel. Daarnaast oordeelt de Raad van State dat er geen rekening is gehouden met regels voor de ontwikkeling in gevoelig cultuurlandschap, zoals door de provincie Noord-Holland wel is verplicht.

Piet Paree, bestuurslid van de Ruïne van Brederode is dolgelukkig: “Een overwinning voor de cultuur en de natuur. De belevingswaarde van de Ruïne wordt bepaald door de omgeving waarin de Ruïne ligt. Dat maakt het hier tot een optimale beleving.”

Bekijk hier een video van NH Nieuws.

Meer monumenten dreigen ingebouwd te worden

De Ruïne van Brederode is niet het eerste monument dat ingebouwd dreigt te worden in het krappe Nederland. Begin dit jaar kwam er alarmerend nieuws uit Vlijmen. Daar is een plan voor twee nieuwbouwwoningen in de boerderijbiotoop van de ‘mooiste boerderij van Brabant’.

Toch gaat het soms ook goed: vorige week nog werd de vergunning voor de bouw van 8 zorgappartementen achter de rijksmonumentale villa Klein Toornvliet vernietigd. De rechtszaak werd onder andere aangespannen door de Nederlandse Tuinenstichting en Erfgoedvereniging Heemschut. Zij maakten zich zorgen om de aantasting van de monumentale tuin en het beschermde stadsgezicht.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Aanbevolen artikelen