Typography

023Haarlem Evenementen - Nog een paar nachtjes slapen en het is 2022. Dat wordt altijd groots gevierd met vuurwerk, maar dit keer niet. Vanwege het vuurwerkverbod mogen er geen pijlen de lucht in. Doe je het toch en word je gepakt? Dan kun je een pittige boete verwachten. 

Het demissionair kabinet maakte eind november bekend dat er, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod is. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zoveel mogelijk te voorkomen.

Vuurwerkbod in Haarlem
Net zoals vorig jaar is het dus ook verboden om in Haarlem vuurwerk af te steken. Ook mag je geen wensballon oplaten of met carbid schieten. “De regels voor carbidschieten verschillen per gemeente en in Haarlem is het verboden. “De gemeenteraad heeft besloten carbidschieten te verbieden, om te voorkomen dat dit als alternatief voor het afsteken van vuurwerk wordt gedaan. Carbidschieten is namelijk ook gevaarlijk en kan ook druk op de zorg geven”, aldus gemeente Haarlem.

Dit riskeer je als je wél vuurwerk afschiet
De boetes beginnen bij 100 euro. Die krijg je als je op straat loopt en vuurwerk bij je hebt of in de auto hebt liggen. Ook krijg je bij iedere overtreding een aantekening op je strafblad. Dat betekent dus dat je misschien geen Verklaring Omtrent Gedrag meer kunt krijgen. Schiet je daadwerkelijk vuurwerk af? Dan kun je 250 euro kwijt zijn. Afhankelijk van hoeveel vuurwerk je bij je hebt of afsteekt kan het bedrag oplopen.

Dit vuurwerk mag wel
Veel is deze jaarwisseling verboden, maar niet alles. Klein vuurwerk, zoals knalerwtjes en sterretjes, mag wel. Dit soort vuurwerk mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door afsteken en valt onder de categorie F1, ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd.

De rest is verboden
Al het andere vuurwerk is dit jaar verboden om af te steken rond de jaarwisseling. Denk hierbij aan vuurwerk in de categorie F2 (consumentenvuurwerk), F3 en F4, wat illegaal vuurwerk is. Heb je thuis nog wat liggen en twijfel je of je het mag gebruiken? Kijk dan naar de code op de verpakking.

Bron: Rijksoverheid.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur