Typography

023 Heemstede Erfgoederen - Het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) heeft het complex aangewezen als gemeentelijk monument, waardoor de voorgenomen sloop door de eigenaar/ontwikkelaar is voorkomen.

Het verzoek tot aanwijzing als monument van dit prachtige en waardevolle postkantoor uit de wederopbouwperiode was in oktober 2021 ingediend door de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut gezamenlijk. De aanvraag werd ondersteund door onder meer externe onderzoeken van deskundigenbureaus die spreken van hoge monumentale waarden. En door een petitie van omwonenden die in totaal bijna 1.000 keer werd ondertekend, waarmee we samen met die omwonenden en ondertekenaars het succes hebben geboekt.

Onze erfgoedinstellingen zijn zeer verheugd over dit besluit. De gemeente heeft terecht het maatschappelijk (erfgoed)belang laten prevaleren boven het particuliere belang.

De eigenaar/ontwikkelaar kan hierdoor zijn plannen voor sloop en nieuwbouw niet meer realiseren. Wij hopen dat er een alternatief plan komt met behoud van het monument, waar onze instellingen vanaf het begin op hebben aangestuurd. Wij zullen het vervolgproces monitoren om (behoud van) de erfgoedwaarden te bewaken.

Bijlagen

  • • het besluit van het college van B&W;

  • • een oude foto van het oude postkantoor (van petities.nl);

  • • een prachtige tekening van het oude postkantoor van Eric J. Koolen. Voor de tekening, die
    ook op dit persbericht is afgebeeld, heeft Heemschut rechten en mag gebruikt worden
    voor publicatie met naamsvermelding van Eric J. Koolen.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur