Typography

023 Milieu - De gemeente Heemstede legt in de komende weken 50 tegels met de tekst “Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.”. Het is een initiatief van Rotaryclub Heemstede in samenwerking met de wereldwijde stichting EndPlasticSoup om de vervuiling door plastic afval tegen te gaan. Op de wereldwijde actiedag 4 juni organiseert de Rotaryclub samen met de gemeente Heemstede een speciale wandeling langs deze tegels.

De aftrap van de wandeling vindt op zaterdag 4 juni om 11 uur plaats voor het gemeentehuis. Vertegenwoordigers van de gemeente en de Rotary geven een toelichting op het verhaal achter de tegels. Wandelaars kunnen een afvalprikker meenemen om zelf aan de slag te gaan met het opruimen van zwerfafval. Ook worden consumptiebonnen verstrekt die ze bij lokale ondernemers op de route in kunnen wisselen. Halverwege de route kunnen meelopende kinderen meedoen aan spelletjes waarmee zij een prijs kunnen winnen. De wandeling is ook zelfstandig te maken.

Elke plek in Heemstede is het begin van de zee als het om vervuiling gaat. Want het afval dat op straat belandt, komt via putten in ons riool. Of het flesje, het zakje chips, de koffiebeker waait in sloten, meren, watergangen, rivieren en andere wateren. Zo komt een groot deel van het zwerfafval uiteindelijk terecht in zeeën en oceanen; de plastic soep.

Afval in water is schadelijk voor mens, dier en milieu. Bovendien ziet het er rommelig uit. Plastic afval zorgt voor microplastics in het water die eigenlijk nooit vergaan. Grotere stukken breken onder invloed van zonlicht, zuurstof en wrijving af in kleinere stukjes. Deze kleine stukjes plastic worden door vissen en andere dieren vaak gezien als voedsel. Wanneer wij deze dieren eten komt ook het plastic in ons lichaam.

Meer informatie op heemstededuurzaam.nl/hierbegintdezee/
De wandeling is te vinden op ww.rotary.nl/heemstede/EndPlasticSoup/.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur