023 Haarlem Vrije tijd/uitgaan - Het wordt steeds drukker op het water. Dus is het belangrijk dat iedereen de vaarregels kent. Dan blijft recreatie op het water veilig. Daarom gaven de Havendienst en Reddingsbrigade onlangs voorlichting op de Haarlemse wateren. Want varen doe je samen!
Nautisch verkeersleider Paul van Unen (l) en Varen doe je Samen!-ambassadeur Onno Walda
“Zie je die sloep? Die gaat echt te hard. We kunnen een bekeuring uitdelen, maar we waarschuwen liever eerst. Dan bederf je de middag van de mensen niet.” Paul van Unen, nautisch verkeersleider van de Havendienst vaart richting de snelheidsovertreder op de Mooie Nel. “Het is niet alleen gevaarlijk om te snel te varen, maar het is ook schadelijk voor de natuur.” Hij wijst naar de waterkant waar een paar jonge eendjes dobberen.
De maximaal toegestane vaarsnelheid voor alle Haarlemse vaarwateren is 6 kilometer per uur. Hoewel iedereen die zich op het water begeeft dit moet weten, ziet Paul regelmatig boten en waterscooters die veel te hard gaan.
Steeds drukker op het water
Met een waterscooter, snelle motorboot of elk ander willekeurig vaartuig moet je je aan de in Haarlem geldende regelgeving houden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een registratienummer, dodemanskoord en Klein Vaarbewijs 1 moet hebben. Dit was natuurlijk altijd al heel belangrijk, maar wordt elk jaar steeds belangrijker. Want het wordt drukker op het water, dat blijkt uit onderzoek (pdf). En als niet iedereen goed de regels weet, wordt het gevaarlijk en onplezieriger.
Verschillende partijen werken daarom samen in de voorlichtingscampagne Varen doe je Samen! om ervoor te zorgen dat het veiliger is op de Nederlandse grote vaarwegen, en dan vooral ook waar beroepsvaart en recreatievaart elkaar ontmoeten. De Havendienst van gemeente Haarlem doet mee met de campagne.
Folders uitdelen
Onno Walda is ambassadeur van Varen doe Je Samen! en hij weet alles over de regels op het water. Daarom vaart hij tijdens de ‘Veiligheidsdag’ op 19 augustus 2022 mee met Paul, samen met de Reddingsbrigade, CBR en Handhaving. Op het water deelt hij folders uit, maakt praatjes met de mensen en geeft ze de vlag van Varen doe je Samen!, zodat meer mensen bekend raken met de voorlichtingscampagne.
Kajakker Jaap op de Mooie Nel
Collega’s op het water
“Mensen zijn altijd zó aardig op het water!”, zegt Onno. “Ze groeten elkaar, zijn beleefd en geven elkaar de ruimte. Ze zijn eigenlijk collega’s op het water.” Als hij voorlichting geeft, door mensen op boten aan te roepen, wordt hij altijd beleefd te woord gestaan, vertelt hij. Zo ook door twee mensen die hem vriendelijk aanhoren nadat Paul de boot naast die van hun heeft gelegd. Als Onno vraagt of ze Varen doe Je Samen! kennen, zegt de vrouw nee, terwijl haar medebootgenoot ja knikt. De voorlichting is welkom. Onno: “Nou, dan geef ik jullie graag deze brochure met informatie en tips en krijgen jullie de vlag!”
Zeker op vaarwegen waar beroepsvaart en recreatie de ruimte met elkaar delen, is het belangrijk dat gebruikers rekening houden met elkaar. Onno vertelt dat de meeste mensen met een eigen boot of sloep hun zaakjes goed op orde hebben, maar dat dit regelmatig niet het geval is bij mensen die een boot huren.
Gevaarlijke jetski's
Paul stuurt de boot richting een kajakker. De kajakker groet vrolijk, stelt zich voor als Jaap en pakt de railing van de Havendienstboot vast om naar het verhaal van Onno te luisteren. Hij vertelt Paul en Onno hoe graag hij op het water is, maar dat het soms oppassen is geblazen. “De jetski’s zijn echt heel gevaarlijk hier! Ze gaan veel te hard en de mensen lijken de vaarregels niet te kennen!” Hij is blij met de voorlichtingscampagne, zegt hij terwijl hij zich afduwt om verder te peddelen. De mannen zwaaien gedag.
4 nautische boa’s
De Haarlemse Havendienst heeft 4 nautische boa’s in dienst. Naast de boa’s zet de gemeente dit jaar ook stewards in op het water. De boa’s en stewards informeren recreanten én beroepsvaart over de do’s en don’ts op het water.
Paul: “Niemand vindt het leuk om boetes te moeten betalen. Goede voorlichting is daarom heel belangrijk.” Het zorgt ervoor dat er minder hoeft te worden gehandhaafd en dat het leuk, gezellig én veilig op het water blijft.
Belangrijke informatie voor een goed voorbereide vaartocht, vind je op de website https://varendoejesamen.nl.