Typography

023 Heemstede - Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

Wat speelt er in de natuur: Soldaatjes
De schermbloemenfamilie is een plantenfamilie die de meeste nectar en stuifmeel maken voor insecten. Afgelopen week bloeiden de gewone of Europese berenklauwen nog volop en die zaten vol met insecten die aan het ontbijten, lunchen of dineren waren. De meeste insecten die op die schermbloemen zitten zijn vliegjes, bijtjes, luizen en wespjes. De rode kevers op de foto, zitten daar niet alleen voor de nectar. Het zijn soldaatjes die ook op jacht zijn naar andere insecten. Deze drie soldaatjes bestaan uit twee mannetjes en een vrouwtje. Driemaal raden wat ze ook aan het doen zijn. Soldaatjes zijn zachtschildkevers, in tegenstelling tot ander keversoorten als haantjes en lieveheersbeestjes. Diehebben veel stevigere buitenschilden. De schilden zijn in beide gevallen gemodificeerde vleugels.

Wat gebeurt er al?
Met het droge en warme weer zijn de bloemenweides snel in zaad geschoten. Dat is voor planten een manier om onder stress, snel voor nakomelingen te zorgen. Als het langer vochtig blijft, blijven veel soorten nieuwe bloemen aanmaken. Omdat de bloei nu wel voorbij is, wordt er deze week gemaaid op de Vrijheidsdreef, Kohnstammlaan, Slot Heemstede, Cruquiusdreef, Thorbeckelaan, Meermond en aan de Blekersvaartweg. Het stro blijft een week liggen zodat al het zaad eruit kan vallen en dan wordt het in balen geperst. Daarna, voordat de herfstregens komen, wordt de grond weer rul gemaakt. Het gevallen zaad gaat dan massaal kiemen zodat er voór november een dicht tapijt van bladrozetten ligt van gewenste soorten die de ontwikkeling van ongewenste soorten zoals kweek, distels, zuring en weegbree onderdrukt. In de winter staat de groei daarvan stil om meteen in maart en april weer massaal in bloei te gaan tot hopelijk ver in september.

Waar kunt u zelf aan mee doen?
Nu de temperaturen weer wat aangenamer zijn, is het misschien een idee om een keertje te komen kijken op vrijdag in Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch of Mariënheuvel, hoe de natuur zich ontwikkeld heeft en wat de droge zomer overleefd en opgeleverd heeft.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur