Typography

Nooit getoond werk van Mari Andriessen en meer werk van Kees Verwey - 023 Haarlem Kunst & Cultuur - Vanaf vandaag zijn voor het publiek twee nieuwe exposities te zien in Verwey Museum Haarlem: Dicht bij Mari Andriessen (tot en met 20 maart 2023) en De stille liefde van Kees Verwey (tot en met 13 februari 2023). Verwey Museum Haarlem, de nieuwe naam van het stadsmuseum van Haarlem, opent na een ingrijpende reconstructie weer zijn deuren voor het publiek. Verwey Museum Haarlem verbindt historie en kunst en is zeven dagen per week op Groot Heiligland 47 in Haarlem te bezoeken.

Het museum is een intensieve samenwerking met de Stichting Kees Verwey aangegaan wat geleid heeft tot de nieuwe naam. Ook heeft de stichting geholpen met de totstandkoming van de expositie van de kunstschilder Kees Verwey en de herinrichting van het museum. 

Wim van Krimpen, voormalig directeur van de Kunsthal Rotterdam, Fries Museum en het Kunstmuseum Den Haag, is als bestuurslid van de Stichting Kees Verwey actief betrokken en aanjager van het partnership en de nieuwe naam. Van Krimpen: ‘Ik ben hier ontzettend blij mee want heb hier het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Verwey Museum Haarlem is een plek in Nederland waar we Kees Verwey kunnen eren. En dat is niet alleen voor de Haarlemmers interessant. Met de nieuwe naam proberen we naast de Haarlemmers nieuw en breder publiek naar het museum te krijgen.’

Verwey Museum Haarlem vertelt de oude en meest actuele (kunst)geschiedenis van de stad en omgeving. ‘Met Verwey en Andriessen als aanjagers kan het publiek naast deze Haarlemse kunstenaars ook de geschiedenis van Haarlem beter leren kennen. Dankzij de intensieve samenwerking met de Stichting Kees Verwey is het museum in staat zijn tentoonstellingen en activiteiten te optimaliseren en uit te breiden,’ aldus Laura van der Wijden, directeur Verwey Museum Haarlem.

Mari Andriessen
Dicht bij Mari Andriessen is de eerste overzichtstentoonstelling met nog nooit eerder getoond werk van de bekendste beeldhouwer van Nederland. De expositie geeft een overzicht van zijn leven, zijn werk en zijn vrienden. Een meer persoonlijke kennismaking met deze meest gevraagde kunstenaar voor oorlogsmonumenten, is niet mogelijk. Mari Andriessen (1897-1979), die dit jaar 125 jaar geleden werd geboren, wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldhouwers. Hij is bekend geworden door zijn oorlogsmonumenten als De Dokwerker (Amsterdam, 1952) en Man voor het vuurpeloton (Haarlem, 1949). In 1975 maakte hij het ontroerende beeld van Anne Frank (bij de Westerkerk in Amsterdam).

Naast grote werken heeft Andriessen zijn hele leven kleine beelden van terracotta gemaakt. Veel van zijn beelden en voorontwerpen in gips bevinden zich in de privécollecties van zijn kleinkinderen die ze voor één keer uitlenen aan het museum. Deze voorstudies en beelden vertellen een intiem en persoonlijk verhaal over Andriessen. Zijn kleinkinderen stonden regelmatig model voor hem, zoals voor het beeld van Anne Frank. Voor het eerst zijn ook enkele van zijn tekeningen en schetsboeken te zien. Met voorwerpen uit het atelier van Mari Andriessen is een reconstructie gemaakt van zijn werkruimte.
Andere bruiklenen komen van het Frans Hals Museum, Museum Beelden aan Zee en Teylers Museum. De expositie komt tot stand in samenwerking met de Mari Andriessen Stichting.

Kees Verwey
Schilder Kees Verwey (1900-1995) was bevriend met Mari Andriessen, zij portretteerden elkaar en elkaars familieleden. De stijl van Verwey kwam voort uit het impressionisme, hij werd bekend om zijn kleurige stillevens, de portretten van tijdgenoten en zijn bloemenschilderijen. Dankzij de Stichting Kees Verwey en het Frans Hals Museum heeft Verwey Museum Haarlem de beschikking over talloze werken uit diverse perioden van de schilder. Deze werken worden wisselend getoond in de Verwey-zalen in het museum. In De stille liefde van Kees Verwey zijn zijn geliefde stillevens te zien.

Naast de tentoonstellingen over Mari Andriessen en Kees Verwey exposeren leerlingen van het Coornhert Lyceum linoleumsneden geïnspireerd op de gravures van Dirk Volckertsz Coornhert en presenteert schilder Erik Mattijssen zijn stillevens.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur