023 Hoofddorp Natuur & Milieu - Nu de natuur zich weer langzaam terugtrekt voor de winterrust proberen nog veel plantensoorten de opgedane energie van de zomer om te zetten voor de voortplanting. Er is dus in deze tijd erg veel aan fruit, bessen en noten te vinden. Eén van de soorten, die nu zaad maakt, is hop. Hop is een klimplant met jaarlijkse scheuten van 10 m die hele bosranden kan bedekken.
Ook de clematis en de bruidssluier doen dat. Hop heeft aparte mannelijke en vrouwelijke exemplaren. Alleen vrouwelijke planten producen de bekende hopbellen (foto). Deze foto is genomen op Meermond. Hopbellen zijn een gewaardeerd product in de bierbrouwerij. In eerste instantie werden ze toegevoegd als conserveringsmiddel want vroeger was gewoon water nauwelijks zonder gezondheidsrisico’s te drinken en dronk iedereen bier met een laag alcoholgehalte. Gaandeweg zijn we de bittere bijsmaak van hop gaan waarderen als onderdeel van bier. Voor dat doel werden overigens ook de zaden van Gagel gebruikt.
Er zijn oorlogen gevoerd over de concurrentie tussen de Gagalaars en de Hoppers en ergens hebben de Hoppers gewonnen. Duitsland is de grootste hopproducent maar de hop wordt wereldwijd verbouwd. Hop is de waardplant van de gehakkelde aurelia: een vlinder. Hopscheuten uit het vroege voorjaar hebben de twijfelachtige eer de duurste groente ter wereld te zijn.
Wat gebeurt er al?
Naast het reguliere onderhoud aan Meermond en diverse landgoederen is er volop beweging in de voorbereiding voor het bomen-red-seizoen van de meerbomen.nu actie waarin MEERGroen met Urgenda en de Caring Farmers samenwerkt. Afgelopen week kwamen ze daarbij op de 1e en de 26e plek van de Duurzame top 100 van Trouw. Afgelopen weekend werd de nationale bomenconferentie gehouden om provincies, gemeentes, boseigenaren en oogstbegeleiders klaar te stomen voor het redden van (meer dan) een miljoen bomen. De landgoederen van Heemstede zijn daarvoor een waardevolle oogstplek.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Vanaf de nationale natuurwerkdag op 4 en 5 november kan iedereen die zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit ook weer meedoen. We willen tenminste 1 miljoen bomen verzamelen en (gratis) uitdelen maar liever 2 miljoen. Dat lukt nog niet met de 4.000 vrijwilligers die we nu landelijk hebben waarvan 30 vrijwilligers in Heemstede. Dat moeten er minstens 10.000 landelijk en 100 in Heemstede worden. Meer info daarover en hoe leuk en nodig het is staat op meerbomen.nu.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.