Typography

023 Heemstede Natuur & Milieu - Vanaf deze plek willen wij u wekelijks informeren over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. We hopen ook dat u onze ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die wij graag nader uitdiepen.

Wat speelt er in de natuur: Walnoot
De herfst is volop in het land. Na de oogst van het fruit is het nu de tijd dat de noten van de bomen vallen. Zowel fruit- als notenbomen zijn als voedselplanten die ook CO2 vastleggen, zeer gewaardeerd. De belangrijkste notenbomen die in Nederland groeien zijn hazelnoot, tamme kastanje en walnoot. Niet alleen bij de mens zijn deze soorten zeer gewild. Ook muizen, eekhoorns en vogels weten er wel raad mee.

Omdat 90% van de oogst op deze manier ‘gebruikt wordt’, maakt een boom noten in overvloed. Zo blijven er altijd een paar over die tot bomen kunnen uitgroeien. In het kader van het stimuleren van bomen (voor biodiversiteit en CO2 vastlegging) zoeken wij als MEERGroen en Meerbomen.nu. ook altijd zoveel mogelijk exemplaren. In Oost en Zuid Nederland werkt dat beter dan in het westen.

Om tegemoet te komen aan de behoefte aan deze soorten hebben een aantal vrijwilligers zich opgeworpen om ze massaal te kweken. Jaar op jaar krijgen ze de truc beter in de vingers. Wat helpt is om ze in een vriezer een koude behandeling te geven en op vochtig papier kiemen ze daarna en worden ze in potten of in de tuin uitgezet tot ze groot genoeg zijn om uit te delen. We proberen dat dit jaar met 500 hazelnoten, 1000 tamme kastanje en 1000 walnoten. Wie vindt het ook leuk om daarmee te helpen?

Wat gebeurt er al?
Afgelopen week was het druk met de klimaatweek, de nationale natuurwerkdagen en de start van het meerbomen.nu seizoen op ongeveer 100 plekken in Nederland. In een maand tijd is het aantal vrijwilligers van 3000 toegenomen naar meer dan 5000 (in Nederland). Ook in het Sorghbosch gaan we elke zaterdag met vrijwilligers aan het werk. Nadat we al 2 jaar bezig zijn om het zaailingen oerwoud in de vallei om de vijver terug te dringen zodat de vijver weer zichtbaar werd, is afgelopen week groot onderhoud uitgevoerd aan de vijver zelf. Daar waren in de loop van de afgelopen jaren veel grote bomen omgevallen en enkele zelfs in de vijver gevallen. Die bomen zijn er deze week uitgehaald. (foto 2)We gebruiken ze als wal om daar 40 jaar bladafval uit de vijver achter te leggen. Zo komt die monumentale vijver binnenkort weer goed tot zijn recht.

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Het thema voor de komende maanden blijft het redden van bomen die we aan iedereen gratis aanbieden (zie meerbomen.nu). Wie zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit nodigen we uit om ook mee te doen. Op o.a. 24 november gebeurt dat in het Sorghbosch. Naast bomen planten gaan we dan ook bolletjes planten in de vrijgemaakte vakken.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur