Typography

023 Haarlemmermeer Natuur & Milieu - Afgelopen week hadden we de eerste serieuze winter uitspatting met op 2-3 dagen temperaturen onder min 5 graden. Zelfs in de kassen zijn nu de planten bevroren. Nog geen week daarna werkten we met 25 mensen met het mooiste weer van de wereld, zonder jas, in Groenendaal. Het was zo warm dat er nog volop kikkers rondsprongen en er vloog zelfs een Bruinrode Heidelibel rond.

Eind november zitten de kikkers dus nog niet in de modder en is het nog warm genoeg voor libellen. En intussen wordt er tijdens de jaarlijkse klimaatconferentie alleen gepraat over het vergoeden van achterstallige kosten terwijl de toekomstige kosten exponentieel oplopen. Heet dat niet dweilen met de kraan open?

Wat gebeurt er al?
Niet alleen op vrijdag 25 november was het mooi weer maar de hele week na het winterse weekend was het aangenaam buitenwerkweer. Op vrijdag haalden we met 25 mensen 5.000 bramen aan de Sparrenlaan in Groenendaal weg en oogstten we 1.300 beukjes, kersenbomen, hazelaars en kardinaalsmutsen. Ook op donderdag 24 november was het top weer en waren er zelfs meer dan 40 mensen bezig in het Sorghbosch.

De ING bank had een teambuildingdag met 25 mensen en de vaste Sorghbosch ploeg begeleidde met 10 mensen deze groep. Het management van Wij Heemstede, Nieuw Overbos, Kennemeroord en Kennemerduin en wethouders Stam (groen) en Grummel (klimaat) kwamen kijken naar de vorderingen in het beheer. Op deze dag hebben we in de vallei rond de centrale vijver, die we afgelopen jaar hebben opgeknapt, 40.000 stinsen bolletjes geplant van soorten die er nog niet of weinig staan: winterakoniet, knikkende vogelmelk, wilde tulp, wilde anemoon, bosanemoon en blauwe anemoon, reuzen sneeuwklok en glanzige sneeuwklok naast de al veelvoorkomende wilde krokussen en vingerhelmbloem, waar het Sorghbosch beroemd om is. Het landgoed wordt tussen december en mei een nog mooiere plek om te wandelen en ook voor insecten een goede plek om te verblijven.

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Dat redden van boompjes blijven we elke dag doen tot 1 april. Woensdag 30 november werkt een groep van Cap Gemini met MEERGroen en Meerbomen.nu. in het Sorghbosch. Meerbomen.nu werkt die dag ook op Landgoed Huis Vogelenzang en op vrijdag 2 december werkt MEERGroen in Meermond.

Wie zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit nodigen we uit om ook mee te doen.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur