Typography

Door Franke van der laan - 023 Heemstede Natuur & Milieu - Eén van de mooiste periodes van het jaar is als het nog volop winter is en toch overal de voorjaarsbollen uit de grond knallen. Die periode is nu. In veel gazons in Heemstede staan de veredelde krokussen in volle bloei.

In het veld voor Kennemmerduin staan honderdduizenden wilde krokussen. (foto) . Ook sneeuwklokjes staan overal volop in bloei. Er is zelfs al 1 soort uitgebloeid: de reuzensneeuwklok. Maar vlak ook de winterakoniet niet uit, die bloeit vlakbij de grond in helder geel. Intussen wurmen zich massaal de bollen die nu nog geen bloemen hebben, zich omhoog: de wilde uien zoals daslook en armbloemig look, de wilde hyacint of blue bells en nog zeker 20 andere soorten die opeenvolgend bloeien tot ver in mei en daarna nemen de veldbloemen het over. Juist in deze tijd, net na de winter, krijg je een extra blij gevoel van die eerste kleuren. En ze bloeien niet voor niets want op mooie dagen vliegen de bijen ook al weer rond.

Wat is er deze week gebeurd
In Heemstede is er misschien wel een historische gebeurtenis geweest deze week: In het MEERGroen gebouwtje aan de Meijerslaan hebben we zaterdag 18 met banken en multinationals overleg gevoerd. Met MEERGroen en MeerBomenNU delen zij de zorg over de manier waarop de mensheid met zijn leefomgeving omgaat: Van hondenpoep via stikstof, Corona, plasticsoep tot aan de klimaatcrisis en nog veel meer. Dat gaat niet lang meer goed, zeker niet als we er in 10 jaar nog 900.000 huizen bij willen bouwen. Alle activiteiten van MEERGroen en MeerBomenNU zijn er op gericht de ogen te openen voor het belang van de handen uit de mouwen steken voor een samenleving in evenwicht met wat de natuur aan kan. Maar als we dat alleen in Heemstede doen, heeft dat geen effect. Het werkt alleen als we dat in heel Nederland, in heel Europa en in heel de wereld gaan doen en daar ging dat overleg over. Om in de stemming te komen hebben we in Groenendaal eerst in 2 uur tijd het verschil tussen economisch beheer en ecologisch beheer bekeken en daarna in 1 uur tijd 800 boompjes ‘gered’ van de verdrukkingsdood. Deze conferentie moet leiden tot een netwerk om binnen afzienbare termijn in heel de EU aan de gang te gaan. Wordt vervolgd. En wie ook mee wil denken en werken: kom erbij.

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Het redden van boompjes blijven we doen tot 1 april. Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen. Zie de bomenplanner op meerbomen.nu voor details

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan bij IK DOE MEE op meerbomen.nu.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur