Typography

Wat speelt er in de natuur - 023 Heemstede Natuur & Milieu - Deze column is er 2 weken niet geweest omdat ik op expeditie was in Engeland, Ierland en Schotland om daar contact te maken met de natuurbeschermings- en bosbouwgemeenschap.

Die trip was zeer succesvol. Intussen gaat de natuur door en natuurlijk was ik nieuwsgierig hoever het voorjaar in die 2 weken gevorderd was. Om kort te zijn: de sneeuwklokken en krokussen hebben nu gebloeid en nu begint de volgende golf aan soorten. In het Sorghbosch staan nu tienduizenden paarsblauwe bloemen van de vingerhelmbloem te bloeien. En mijn favoriete soort: de anemonen beginnen nu hun bloementapijten uit te rollen. Ik kan iedereen aanraden om er af en toe te gaan wandelen want er komt nog veel meer aan zoals de wilde tulpen (geel), wilde narcissen (blue bells), vogelmelk en daslook.

De 50.000 bollen die we in oktober geplant hebben en de 20.000 die we in januari erbij gezet hebben bloeien wat later dan de exemplaren die er al langer staan. Deze week bloeit daarom het vak van de winterakonieten (geel) die we naast de centrale vijver hebben gezet. De milde voorjaarsregens hebben wijngaardslakken uit hun winterslaap gehaald. Die wijngaardslakken zijn rond het jaar 200 of 300 door de Romeinse troepen geïntroduceerd en leven nog steeds in de duingebieden. Op sommige plekken vind je er vele exemplaren bij elkaar (foto). Wijngaardslakken kunnen 5 jaar oud worden en zijn streng beschermd.

Wat is er deze week gebeurd
Het was een vrij natte week. Niet echt motiverend om bosbeheer te doen. Ook is het voorjaar nu zo ver gevorderd dat veel boomsoorten al blaadjes krijgen en als er dichte tapijten stinsenplanten in het bos opkomen, lopen we ook niet meer buiten de paden. De meerbomen.nu actie is daarom nu ten einde. Van 1 november tot 15 maart hebben we als MEERGroen 160.000 exemplaren van 200 soorten verzameld en uitgedeeld. Meer dan de helft daarvan kwam uit de Heemsteedse landgoederen. In heel Nederland zijn er 600.000 boompjes gered met inmiddels 10.000 vrijwilligers. En in Duitsland zijn we begonnen met een score van 200.00 boompjes. In totaal zijn er sinds de actie nationaal ging in 2020, 1,6 miljoen bomen gered en uitgedeeld. Van 15 november tot 1 maart gingen er daarvan 500.000 naar grote afnemers zoals boeren, gemeentes en landgoederen. Van 12 t/m 18 maart hebben we er 100.000 uitgedeeld aan burgers op boomuitdeeldagen. Helaas was het dit jaar niet mogelijk om dat in Heemstede ook te doen zoals in vorige jaren.

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Nu het april is verschuift onze focus van bosbeheer naar groentetuinen en bloemenweides. April is de tijd dat we de groentetuinen klaarmaken en inzaaien en vanaf mei gaan we aan de slag om de 30 ha bloemenweides in optimale conditie te houden. Dat doen we 7 dagen per week. Wie daar interesse in heeft kan zich melden.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je aan bij IK DOE MEE op meerbomen.nu.

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur