Typography

Wat speelt er in de natuur - 023 Haarlem en omgeving - Het voor jaar tis in tegen stelling tot de afgelopen jaren niet ingehaald door een soort voorzomer. Steeds hadden we in maart en april al peridoes met 20 -25 graden. Dit jaar niet, net als 20 of meer jaar geleden.

Zo’n voorzomer vinden veel mensen wel lekker ,maar het zorgt er voor dat heel veel bloesem en ander andere voorjaarsbloeiers in 3-5 dagen uitgebloeid zijn. En bij de vochtige koele (10- 15 graden) condities van dit jaar wordt de bloei verlengd van 2 weken tot wel 6 of 8 weken.

Wij volgen met spanning onze bollenplant effecten in het Sorghbosch. Daar zijn nu de sneeuwklokjes, de winterakonieten en de vingerhelmbloem uitgebloeid, en nu is het de tijd van het grote genieten van verschillende soorten anemonen en de bos tulp aangebroken. De wilde tulp bloeit geel en daar staan er nu wel 5000 van in bloei rond de vijver. Van alle stinsen planten geniet ik zelf het meest van de anemonen. Daar heb je er 3 van; de witte soorten zijn de bosanemoon, maar er zijn ook blauwe ( gek genoeg heten die Anemona blanda oftewel witte anemoon) en je hebt ook gele : de boterbloemachtige anemoon.

Wat is er deze week gebeurd:
Het vocht en de koele temperaturen zijn ook goed voor de bloemenweides in Heemstede. Met dat vocht worden alle klaprozen, korenbloemen, bolderikken en wel 10-15 zeldzamere soorten mooi groot met diep wortels voor ze gaan bloeien. Dan kunnen ze ook een periode van 25 graden aan, wat in mei en juni wel 6 weken kan duren. Deze week hebben we en beheer rondje gedaan op de bloemenweide van de Kohnstamlaan. Omdat we het elk jaar goed bij houden was het werk minimaal. De distels, zuring, kleefkruid, ijle dravik en weegbrees waren niet te dominant. Met 2 uurtjes was 3000 m2 op orde.

Op Meermond staat de boomgaard er prachtig bij. Zowel de peren- als de pruimenbomen staan volop in bloei. De appels volgen over 1 of 2 weken. En omdat we geen noemenswaardige vorst hebben gehad, kunnen de we dit jaar en topoogst van pruimen en peren verwachten. Dat mag wel eens na 5 jaar bevroren bloesem.

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke week op vrijdag werken we weer op Meermond. En gaandeweg gaan we ook weer aan de boomgaarden en bloemenweides werken.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur