Typography

Wat speelt er in de natuur - Vlinderbloemigen en de graslathyrus - 023 Heemstede Natuur & Milieu - De droogte grijpt flink om zich heen en dat is soms een probleem, maar voor sommige soorten is het ook een kans. De meest grassen in de bermen zijn inmiddels droog en geel, maar er is 1 bijzondere categorie planten die juist goed gedijd bij droge en voedselarme omstandigheden. Die groep is de vlinderbloemigen.

Er zijn 1000den soorten vlinderbloemigen. Sommige soorten zoals tuinbonen, peulen en sperziebonen eten we ook, maar in het wild zijn er nog honderden meer.

Vlinderbloemigen hebben een aantal speciale eigenschappen waardoor ze op droge en voedselarme condities juist een voordeel hebben. Zo hebben ze een symbiose met bacteriën die in wortelknolletjes stikstof vastleggen. Omdat ze hun eigen kunstmest maken, kunnen ze op extreem arme gronden groeien. In gele bermen zie je daarom op dit moment fris helder groene pollen van bv klavers, rolklavers, honingklavers, lathyrus en wikkes. Het zijn vaak meerjarige soorten die met hun wortelstokken diep in de grond komen waardoor ze ook bij droge omstandigheden nog toegang hebben tot bodemvocht. Lang niet alle vlinderbloemigen zijn algemeen. Bv de aardaker is bijna uitgestorven omdat vroeger de armen de eetbare wortelknolletjes uit de akkers mochten rapen na het oogsten en ploegen.

Andere soorten zijn gewoon weg heel fragiel en worden in hun groei belemmerd door de hoge stikstof depositie van onze samenleving (honden, auto’s, vee en noem maar op). Een van die fragiele zeldzame soorten dook deze week opeens vrij massaal op in de bloemenweides in Meermond. Het is een uiterst fragiel en klein plantje maar met een hele mooie rode bloem (foto). Deze soort hebben we nooit expliciet gezaaid. Dus hoe hij er gekomen is, tussen de veren van een vogel of met de wind: Wie weet? Maar het is mooi dat hij een plekje gevonden heeft waar hij het naar zijn zin heeft. Verder komt hij bijna nergens anders voor dan in Zeeland op een dijk.

Wat is er deze week gebeurd
Op Meermond werken we elke vrijdag en daar is genoeg te doen op 6 ha. Naast het onder controle houden van Japanse 1000knoop, kleefkruid en bramen hebben we extra aandacht gegeven aan het riet in het moeras. Dat riet is in 1 maand bijna 2 m gegroeid. De los groeiende stengels hebben we de afgelopen weken individueel uitgetrokken met een stuk wortel. Deze week waren de dichte opstanden aan de beurt: die hebben we met de bosmaaier weggemaaid. Dat maaisel blijft dan een week liggen zodat het gewicht een derde wordt en volgende week voeren we het af.

Ook op zaterdag hebben we een vaste groep, die meestal in het Sorghbosch werkt. Maar in de tijd dat de bollen bloeien van april tm juni gaan we het bos niet in om te werken, Vanaf volgende week is het loof verdord en kunnen we weer aan de gang omdat de energie danveilig onder de grond in de bollen zit voor volgend jaar. We gaan dan de ongewenste ondergroei aanpakken: zuring, valse aardbei en zevenblad. De vakken die we daarbij vrij maken, gaan we volgend seizoen inplanten met meer stinsenbollen.

Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke week op vrijdag werken we op Meermond en zaterdags in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de boomgaarden en bloemenweides.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Cultuur & Uitgaan

Mediamarkt

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur